onsdag 9 februari 2011

2007 Soleil de Coulaine ChinonJag har börjat dricka vin allt oftare. När vi startade bloggen för dryga tre år sedan så drack jag ett par flaskor till helgen. Undan för undan har det blivit färre dagar och måltider utan vin. Med det har följt ett ökat behov av variation. Det har känts allt mera viktigt att hitta viner som funkar till enkel vardagsmat. Där finns det naturligtvis massor att hämta i de områden jag vanligtvis rör mig i men det är också kul att vidga sina vyer. Jag gav mig ett nyårslöfte att prova fler röda viner från bejoulais och loire. Det lilla jag provat tidigare har gett mersmak och en idé om att det finns mycket att hämta i dessa distrikt. Åtminstone om man gillar lätta, matorienterade och okonstlade viner. Ikväll stekte jag fläskkotletter. De stekte länge i ugn med lite vitlök och rosmarin. Till det en enkel potatiskaka. Jag plockade fram senaste lådan från Vinminvin och hittade en flaska med gris på etiketten. Cabernet Franc från Chinon kan nog funka till fläsket. Och det gjorde det.

2007 Chinon Coulaine de Soleil går i en ljust klarröd färg. Doften gör mig till en början lätt konfunderad. Är det hallon eller svarta vinbär det doftar ? Svaret är naturligtvis både och. Det finns även en hel del animaliska toner, en lätt rökighet, kryddor och jord i doften.

Smaken är relativt lätt med den goda bärfrukten i centrum. Kryddigheten och de animaliska inslagen finns där. Mycket frisk syra och en aning blodapelsin/grape i slutet.

Vinet är perfekt till maten. Jag provar det även till en mild men rätt smakrik grevé och det är också bra kombination. Inga konstigheter alls men här finns precis allt jag söker i ett vardagsvin. Rejält och redigt hantverk, rena och okomplicerade smaker. Kostar 110 kronor hos Vinminvin.

4 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Man blir svårt sugen på att korka upp nåt ämabelt när man läser dina inlägg - jäkla frestare!!!

Italienska viner sa...

Mmm, de här lätta, pigga sakerna får man nog ta sig en titt på. Låter, som Jörgen påpekar, synnerligen ämabelt.

Själv kämpar jag med den Georgiska saperavin som blivit riktigt njutbar att dofta på, men som antagit ett get- och fårfettstadium i munnen. Skum eftersmak som liksom biter sig fast i gommen. Märkligt vin på min ära.

/Patrik

Jörgen Andersson sa...

Patrik, det låter.... intressant. Kanske vill man inte vänta och se vad som händer efter ytterligare en dag?

Ingvar Johansson sa...

Ämabelt, ja kanske det. Gott och redigt var det definitivt men på intet sätt inställsamt. Känns lite som en motsvarighet till en rejäl fläskkotlett. Ekologisk förstås.

Patrik! När du säger att ett vin är märkligt så är det inte utan att man hajar till och bävar så smått inför fredagens sittning.