måndag 14 februari 2011

Räknetrissen på farlig mark

"Vårvinerna" på SB dimper ner i Malmö i sällskap av en köldknäpp. Påbyltad och hukande mot snålblåsten tänker jag inte särskilt mycket på sauvignon blanc, som dominerar på vitvinssidan. Inte heller på pinot noir, som är ymnigt förekommande bland rödvinerna. Kanske lite längre fram, fast då har det väl kommit både ett och två TSE samt ett gäng påskviner emellan.

Och så kan man ju nästan tro att SB börjat fuska i en närliggande bransch, när man lanserar en produkt med namnet Wild Rock Angel Dust Syra. Nej, Angels Dust Syrah ska det visst vara. Men ändå.

Räknetrissen har väntat och väntat på att Sydsvenskans sökmotor ska rossla igång - sist det begav sig funkade den faktiskt - men förgäves. Så tabellen baseras på betygen från HD, DN, Tasteline, Munskänkarna, BK Wine och GP. Vi kan konstatera låga medelbetyg, koncentrerade mot mitten. Inget som sticker ut och jag tror jag passar. Visst är det väl snart dags att rea ut decembervinerna? Jag menar, finns det några flaskor kvar har de ju redan stått och skräpat på hyllorna alldeles för länge.

VITA
92036 2009 Fernand Engel Riesling Reserve. 99 kr. Medelbetyg 3,7 (5 betyg)
92012 2009 Marigny-Neuf Sauvignon. 98 kr. Medelbetyg 3,58 (6 betyg)
99582 2009 Saint Bris Sauvignon. 100 kr. Medelbetyg 3,58 (6 betyg)
96488 2009 Loimer Lenz Riesling DAC. 79 kr. Medelbetyg 3,5 (4 betyg)
99949 2009 Loimer Riesling Kamptal DAC. 109 kr. Medelbetyg 3,5 (6 betyg)

RÖDA
94941 2008 Deen De Bortoli Vat 1 Durif. 89 kr. Medelbetyg 3,5 (6 betyg)
94976 2008 Catapult Shiraz Viognier. 119 kr. Medelbetyg 3,5 (5 betyg)
99681 2008 Red Hill Estate Pinot Noir. 134 kr. Medelbetyg 3,5 (5 betyg)
94949 2008 Hunter's Pinot Noir. 140 kr. Medelbetyg 3,5 (6 betyg)
94943 2010 Coombend Moulting Lagoon Pinot Noir. 99 kr. Medelbetyg 3,42 (6 betyg)

Stor dominans för Australien på den röda sidan, bara nyazeeländska Hunter's tränger sig in på en fjärde plats. I ett släpp med många produkter i segmentet 69-99 kr är det de något dyrare som toppar.

Det har kommit en torr vit sherry också, 99843 Manzanilla Rodríguez La-Cave. En halvflaska fino för 55 kr. Medelbetyget blir 3,5, men omdömena varierar starkt. Camilla och Ulrika på Tasteline ger en stjärna. De förnimmer diskmedel, vilket de inte önskar av ett vin. "Inslag av gödsel, nötter och torkad frukt blandas med citrus och aningen gröna efterdyningar. Faktiskt ganska märkligt och inget vi är kapabla att förstå oss på". Tomaz Grehn i GP slår däremot till med fem fyrar för en "torr vit sherry från Sanlúcar de Barrameda med robust nötighet och kraftiga oxidtoner av bokna vinteräpplen".

Under den gångna söndagens intensiva sherry-master class - under ledning av Anders Öhman - provade vi en hel del fino, både från Jerez och Manzanilla. Just oxiderade var de inte, då de lagrats under jästlagret flor, vilket förhindrar sherryn att komma i kontakt med syret. Annat som karaktäriserade fino, särskilt den från Manzanilla, var en delikat blommighet och snarast motsatsen till robust framtoning. Grehn tycks på beskrivningen närmast ha provat en "nötig" amontillado, det vill säga en sherry som startat ut som fino men sedan blivit oxiderad. Däremot fanns det skarpa stick av lösningsmedel i fino-doften, från den höga halten av acetaldehyd, vilket kunde upplevas som märkligt och inte alldeles lätt att först ta till sitt hjärta. Till mat var fino-sherrysarna väldigt trevliga, inte minst till charkuterier. (Mer om sherry-dagen kommer i ett senare inlägg.)

2 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...

Jörgen! Ser verkligen fram emot att läsa om mästarklassen. Kan du utveckla det där om "närliggande bransch" ?

Jörgen Andersson sa...

Tja, jag tänkte: drog som drog. Och en helkväll med exempelvis Gulfis viner kan förvisso ge vagt hallucinatoriska upplevelser. Kanske ändå inte som PCP, mina referensramar är svagt utvecklade på det området. Emellertid kan personalen i Vinkällarbutiken på Hansa ibland anta vissa likheter med en kvarters"kran", när de lockande och pockande visar fram sina läckerheter från Barolo eller Bordeaux.

Jag ska försöka samla mig till en betraktelse över mästarklassen i allmänhet och sherryn i synnerhet - så mycket kunskap på en gång orsakade en akut överhettning i systemet.