fredag 25 februari 2011

2006 Domaine Leon Boesch Gewurztraminer Grand Cru Zinnkoeple


Vi hade besök ikväll. Ett besök som alltid delar familjen i två läger. Ena halvan gläds åt gästen medan resterande delen är mindre roade. Vi har hittat något slags konsensus kring besöken. De tolereras så länge det inte är frågan om övernattningar, de inte blir allt för frekventa och inga äldre släktingar till gästen följer med.

Själv gillar jag besöken även om gästen ifråga är väldigt kinkig när det gäller vinval. Faktum är att jag aldrig lyckats göra honom riktigt nöjd. Gamle Ole är en stor personlighet med bestämda åsikter när det gäller vin.

Ikväll försökte jag med en flaska 2006 Domaine Leon Boesch Gewurztraminer Grand Cru Zinnkoeple. Domaine Leon Boesch i Soultzmatt drivs av Gerard Boesch och sonen Matthieu. Gerard är elfte generationens vinbonde. Egendomen omfattar 13 ha vinodling varav 2.5 utgörs av grand cru-marker. Odlingen är biodynamisk och man tillämpar traditionella metoder med naturjäst och lagring på stora, gamla ekfat.

Vinet är guldgult, nästan orangt i färgen. Doften är verkligen klassisk gewurz. Intensiva aromer av lychee och andra tropiska frukter i ett lätt övermoget stadium. Här finns ett rejält lager med honung och tydliga inslag av ingefära och andra kryddor.

Smaken är också den otroligt intensiv. Tropiska frukter och honung tar munhålan i besittning. God druvighet och, tack och lov, för druvsorten bra syra som balanserar viss restsötma. Lång kraftfull och hettande eftersmak med lite bitterhet och ingefära.

Det här är en verkligen en kraftfull och mäktig gewurztraminer. Alkoholhalten ligger på 15.5 väl inpackade procent. Det skulle lätt kunna bli för mycket men det fungerar tack vare bra syra. Inget jag vill dricka några större mängder av men till en vällagrad Danbo är det inte så lätt att hitta ett mer passande sällskap.

Finns i beställningssortimentet eller hos danska Emilie vin

3 kommentarer:

Italienska viner sa...

Jojo, Gamle Ole that smelly old bastard. Till gewürtztraminer you say? Slår det månne rentav dreamteamet flatfiskmacka och grape tonic?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Jag förstår om kombinationen kan låta som något Kronstam klurat ut när han vill verka lite crazy (a la gewurztraminer och matjessill men egentligen är det inte så långssökt. Gewurz o münster är ju en klassisk kombo. Flatfiskmacka o grapetonic ?? Är det något ur den göingska kulinariska kanon ?

Johan Jö sa...

Är själv ute i samma ärende, att försöka sadla en vinös parhäst till dessa kulturellt predestinerade ölsnacks. Har därvid kraschlandat en och annan grüner, totalchikanerat en tjattånöff och gjort viss lycka med rökiga fruktbomber på shiraz, chardonnay och chenin blanc. Bäst resultat har jag uppnått, tro't eller ej, med en enkel Rosso di Valtellina (den där för 89:-).

/Johan Jö