Här snackar vi ursprungstypicitet. Det räcker med en sniff på för att jag ska frammana smaken av polenta med spezzatino, salsiccia eller andra salta, feta och stärkelsestinna godbitar ur den östvenetianska receptboken. Viner som detta har jag druckit på längden och på tvären under sommarsemestrarna de senaste tjugofem åren. Och det är kul att bli påmind, för det här är ett fullständigt opretentiöst, rakt och rättframt matvin.
2011 Casa San Nicoló Carmenere har en frisk doft med gräsig örtighet och svarta vinbär. Smaken är frisk och syrlig utan minsta lilla dos fruktsötma. Syrorna är höga och tanninerna obefintliga. Jättegott, rent, friskt och läskande. Okomplicerat och lättgillat.
Kan tilläggas att det i Östra Venetien verkar råda en viss begrippsförvirring vad gäller carmenere och cabernet franc. Minns inte riktigt turerna men vinet smakar och doftar som cabernet franc från Piave-området brukar smaka.
Mitt enda frågetecken kring detta vinet är prislappen. Vinet kommer från näthandlaren Passione Italiana. I nätbutiken kostar det 112 kr. Lägg till 40 kr i frakt så hamnar vi på en besvärande hög nivå. Samtidigt, man lär inte hitta något liknande hos monopolet
onsdag 2 juli 2014
tisdag 1 juli 2014
2007 Kmetija Stekar Repiko
Det finns hävdar att skalmacererade vita viner, orangeviner om man så vill, förlorar en del av sin ursprungstypicitet. Att det handlar mer om tillvägagångssätt än druva och terroir. Om man har 2007 Kmetija Stekar Repiko som referensram är jag beredd att hålla med. Vi talar om en blandning av 90% riesling och 10 % picolit. Fyra veckors skalmaceration och tre år på fat av acacia.
Här har vi ett hardcore orangevin. Eller snarare mörkt mahognyvin. Mäktig doft med torkade aprikoser och fikon, muscovadosocker, undervegetation och österländska kryddor. En riktigt häftig sniff. Smaken är lika kraftfull den. Initialt söt torkad frukt som efter en kort flört med smaksinnena går över i bentorrt allvar. Hög syra, verkligen finkorniga tanniner och en eftersmak med sälta som hänger kvar länge.
2007 Repiko är en verkligen spännande vinupplevelse. På klunkbarhetsskalan plockar vinet inga höga poäng. Det här är en dryck att njuta av långsamt och förmodligen kräver det lite tillvänjning. Inga lättplockade poäng alls men vinet har kvalitéer som gör att man vill tillbaka, ta en liten sipp till. Lite som en kraftfull Islay-malt.
Att matcha till mat är inte helt enkelt. Jag provar vinet över två kvällar till kantarellsoppa och risotto på stensopp. Funkar finfint. Janne Tuba drack sin flaska till griskind och verkade nöjd. Köpt hos Orange Wines för 25 euro.
Här har vi ett hardcore orangevin. Eller snarare mörkt mahognyvin. Mäktig doft med torkade aprikoser och fikon, muscovadosocker, undervegetation och österländska kryddor. En riktigt häftig sniff. Smaken är lika kraftfull den. Initialt söt torkad frukt som efter en kort flört med smaksinnena går över i bentorrt allvar. Hög syra, verkligen finkorniga tanniner och en eftersmak med sälta som hänger kvar länge.
2007 Repiko är en verkligen spännande vinupplevelse. På klunkbarhetsskalan plockar vinet inga höga poäng. Det här är en dryck att njuta av långsamt och förmodligen kräver det lite tillvänjning. Inga lättplockade poäng alls men vinet har kvalitéer som gör att man vill tillbaka, ta en liten sipp till. Lite som en kraftfull Islay-malt.
Att matcha till mat är inte helt enkelt. Jag provar vinet över två kvällar till kantarellsoppa och risotto på stensopp. Funkar finfint. Janne Tuba drack sin flaska till griskind och verkade nöjd. Köpt hos Orange Wines för 25 euro.
Etiketter:
Goriska brda,
picolit,
riesling,
Slovenien
lördag 28 juni 2014
Provning med sommarviner ur Carlo Merollis sortiment
En samling riktigt trevliga viner, de flesta på rätt sida hundrakronors strecket och en bra lektion i mångfald.
Etiketter:
bombino,
brachetto,
franconia,
glera,
grignolino,
lambrusco,
prosecco,
vermentino
onsdag 25 juni 2014
2005 Casa San Nicoló Raboso Piave
Jag har inte kunnat hitta någon som helst information om producenten Casa San Nicoló på nätet mer än att de gör åtminstone två olika rabosoviner. 2005 Raboso Piave är gjort på en blandning av torkade och sent skördade druvor som lagrats på ekfat. Jag hittar ingen uppgift om hur länge eller vilken typ av fat.
Vinet är nästan svart till färgen. Doften bjuder på druvtypiska violaromer och surkörsbär, sviskon och lakrits. Här finns tydliga mognadstoner. Smakupplevelsen är väldigt speciell med sötsyrliga sensationer. Söt frukt som krockar med druvans höga syra. Tanninerna är kraftfulla men väl inpackade. Definitivt inte ett vin man stjälper i sig utan en mycket speciell och faktiskt rätt kul vinupplevelse. Trots uttrycket finns det visar vinet verkligen upp rabosons särdrag.
Säljs av via nya näthandlaren Passione Italiana
tisdag 24 juni 2014
02009 Pelissero Long Now
Lyckligtvis erbjuder danska Superbest/Vinikassevis årgång 2009 till riktigt bra pris. Det blev ett första smakprov tämligen omgående. 2009 Long Now är kompakt mörkrött i färgen. Doften är stor och kraftfull med hallon och körsbär som dominerar. Här finns mörk choklad, lakrits och tjära. Fathanteringen är imponerande snygg och absolut inget som stör.
Smaken är vidöppen och välkommnande. Saftig mogen frukt i flera lager gör det här otroligt kul att dricka. Den friska syran balanserar fint. Här finns gott om riktigt finkorniga tanniner. Enda invändningen är en liten ekbeska i bakgrunden, något som jag tror löser sig med tiden.
Som sagt, det här är hur slipat och polerat som helst men absolut inte utslätat.
onsdag 18 juni 2014
Tillbaka till rötterna - NV Pelissero Barlet Nature & 2012 Giovanni Rosso Langhe Rosso
Och vad kan väl ligga närmre Billigt Vins rötter än danska snabbköp. Superbest.
Båda kvällens viner kostar 66.66 DKK, eller 200 kr för ett tre-pack. De kommer från välrenommerade producenter och är båda blandningar på nebbiolo, dolcetto och barbera. De inbördes proportionerna anges inte. Pelisseros Barlet är jäst o lagrad på ståltank. Giovannis Rossos Langhe Rosso är delvis lagrad på botti. Inget av vinerna är särskilt kul i rumstempratur. Vid sådär 14 grader däremot så visar de upp sig från sin bästa sida. Två omedelbart tilltalande viner med massor av avväpnande charm och naturligtvis gör de jobbet vid matbordet på ett förtjänstfullt sätt. Giovanni Rossos tolkning är den mest direkt omedelbara av vinerna. Rakt och rättframt med generösa mängder av pigg, saftig bärfrukt, mjuk munkänsla och bra syra. Läckert läskande och fungerar precis som en beaujolais, valpolicella eller bardolino. Perfekt till i stort sett allt jag äter måndag till torsdag. Pelisseros variant har en anings aning mer djup, komplexitet och struktur. Bären kompletteras med lakrits och mineraler, lite extra skjuts i syrorna och mer distinkta tanniner.
torsdag 12 juni 2014
2011 Pizzulin Schioppettino di Prepotto
Det var ett tag sedan nu och frågan har länge varit vad som skulle kunna bryta bloggtorkan. Ingen som besökt Billigt Vin med något slags regelbundenhet lär väl förvånas över att det var en ny årgång av ett friulanskt rödvin som lockade mig till tangentbordet.
2010 Pizzulin Schioppettino charmade ju byxorna av alla som kom i närheten av den. Jag planerade att spara några flaskor för att lagra men det blev inte mer än en god tanke. Sista flaskan dracks i kräfttider...
Nya årgången, 2011, är degraderad från ordinarie sortiment till beställningsditot men måste ju likväl provas. Årgången var rejält varm och det känns verkligen. Doften är kraftfull och dov med mörka körsbär, viol, choklad, plommon och fattoner som inte känns särskilt välintegrerade. Det är kryddigt och pepprigt med ett inslag av grön paprika. Hmm, jag blir inte helt övertygad. Det känns för stort, för varmt och utan elegans.
Smaken speglar doften väl. Det känns nästan som ett nya världen-vin med (för) mycket av allt. Spretigt, tungt, obalanserat och lite klumpigt. Såhär långt en rejäl besvikelse. Jag korkar igen och återvänder till vinet nästa dag. Över natten händer det saker.
När jag provar vinet dag två känns det betydligt mer balanserat. Frukten har sansat sig, syran är mera påtaglig och eken mer diskret. Fortfarande känns det mera kraftfullt och inte lika charmigt som förra årgången men med en rejäl köttbit på tallriken funkar det fint. Tveksamt om det blir påfyllning men inte otänkbart. Priset är f ö detsamma som förra årgången, d v s 139 kr.
.
2010 Pizzulin Schioppettino charmade ju byxorna av alla som kom i närheten av den. Jag planerade att spara några flaskor för att lagra men det blev inte mer än en god tanke. Sista flaskan dracks i kräfttider...
Nya årgången, 2011, är degraderad från ordinarie sortiment till beställningsditot men måste ju likväl provas. Årgången var rejält varm och det känns verkligen. Doften är kraftfull och dov med mörka körsbär, viol, choklad, plommon och fattoner som inte känns särskilt välintegrerade. Det är kryddigt och pepprigt med ett inslag av grön paprika. Hmm, jag blir inte helt övertygad. Det känns för stort, för varmt och utan elegans.
Smaken speglar doften väl. Det känns nästan som ett nya världen-vin med (för) mycket av allt. Spretigt, tungt, obalanserat och lite klumpigt. Såhär långt en rejäl besvikelse. Jag korkar igen och återvänder till vinet nästa dag. Över natten händer det saker.
När jag provar vinet dag två känns det betydligt mer balanserat. Frukten har sansat sig, syran är mera påtaglig och eken mer diskret. Fortfarande känns det mera kraftfullt och inte lika charmigt som förra årgången men med en rejäl köttbit på tallriken funkar det fint. Tveksamt om det blir påfyllning men inte otänkbart. Priset är f ö detsamma som förra årgången, d v s 139 kr.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)