tisdag 24 juni 2014

02009 Pelissero Long Now


Jag borde inte gilla detta har jag tänkt ett antal gånger. Moderna, barriquelagrade blandningar av barbera och nebbiolo brukar inte vara min grej. Jag provköpte en 05:a för några år sedan och föll direkt för den inbjudande charmen. Så väldigt självklart gott på något sätt. Det blev påfyllning och häromveckan gick desvärre sista flaskan i den lådan.

Lyckligtvis erbjuder danska Superbest/Vinikassevis årgång 2009 till riktigt bra pris. Det blev ett första smakprov tämligen omgående. 2009 Long Now är kompakt mörkrött i färgen. Doften är stor och kraftfull med hallon och körsbär som dominerar. Här finns mörk choklad, lakrits och tjära. Fathanteringen är imponerande snygg och absolut inget som stör.

Smaken är vidöppen och välkommnande. Saftig mogen frukt i flera lager gör det här otroligt kul att dricka. Den friska syran balanserar fint. Här finns gott om riktigt finkorniga tanniner. Enda invändningen är en liten ekbeska i bakgrunden, något som jag tror löser sig med tiden.

Som sagt, det här är hur slipat och polerat som helst men absolut inte utslätat.


1 kommentar:

Lessrof sa...

Instämmer helt. Visst är det konstigt att det funkar med faten som dessutom i stor utsträckning är nya. Pelissero sköter det skickligt liksom med barbarescon. Long now ska dock inte drickas för tidigt, men det ingår ju i konceptet...
Kul att du är tillbaka igen!