tisdag 1 juli 2014

2007 Kmetija Stekar Repiko

Det finns hävdar att skalmacererade vita viner, orangeviner om man så vill, förlorar en del av sin ursprungstypicitet. Att det handlar mer om tillvägagångssätt än druva och terroir. Om man har 2007 Kmetija Stekar Repiko som referensram är jag beredd att hålla med. Vi talar om en blandning av 90% riesling och 10 % picolit. Fyra veckors skalmaceration och tre år på fat av acacia.

Här har vi ett hardcore orangevin. Eller snarare mörkt mahognyvin. Mäktig doft med torkade aprikoser och fikon, muscovadosocker, undervegetation och österländska kryddor. En riktigt häftig sniff. Smaken är lika kraftfull den. Initialt söt torkad frukt som efter en kort flört med smaksinnena går över i bentorrt allvar. Hög syra, verkligen finkorniga tanniner och en eftersmak med sälta som hänger kvar länge.

2007 Repiko är en verkligen spännande vinupplevelse. På klunkbarhetsskalan plockar vinet inga höga poäng. Det här är en dryck att njuta av långsamt och förmodligen kräver det lite tillvänjning. Inga lättplockade poäng alls men vinet har kvalitéer som gör att man vill tillbaka, ta en liten sipp till. Lite som en kraftfull Islay-malt.

Att matcha till mat är inte helt enkelt. Jag provar vinet över två kvällar till kantarellsoppa och risotto på stensopp. Funkar finfint. Janne Tuba drack sin flaska till griskind och verkade nöjd. Köpt hos Orange Wines för 25 euro.

4 kommentarer:

Janne sa...

Tack för påminnelsen:) Den där middagen log jag mig igenom varje tugga och klunk. Kanske dags att beställa lite nytt.

David sa...

Oj, det var en målande beskrivning. Det vinet ska jag definitivt spana in! :)

Piu Rosso sa...

Meget interessant, Ingvar! Den her var jeg meget nysgerrig på, så tak for den præcise beskrivelse, det lyder herligt og spændende.
Jeg har lige drukket Bathasar Ress's orange weissburgunder-eksperiment, og de udtaler direkte: 'det her har ikke noget med rheingau eller druesort at gøre'. Men det er fantastisk vin - og jeg er ikke helt enig: drueudtryk behøver jo ikke være én ting - druetypicitet og terroir kommer vel til udtryk på forskellige måder ved forskellige vinifikationsteknikker..?
MVH Niels

http://www.welt.de/print/wams/lifestyle/article115462068/Raum-fuer-Experimente-im-Rheingau.html

Ingvar Johansson sa...

Niels, det vore verkligen intressant att fördjupa sig i hur olika vita druvor uppför sig när man ger dem lite längre skalkontakt. Jag tror att det i viss utsträckning handlar om oerfarenhet när man tycker att det druvtypiska raderas ut. Det vore verkligen kul att ge Princic eller Cotars samlade sortiment en genomkörare och jämföra de olika druvsorterna.