onsdag 2 juli 2014

2011 Casa San Nicoló Carmenere

Här snackar vi ursprungstypicitet. Det räcker med en sniff på för att jag ska frammana smaken av polenta med spezzatino, salsiccia eller andra salta, feta och stärkelsestinna godbitar ur den östvenetianska receptboken. Viner som detta har jag druckit på längden och på tvären under sommarsemestrarna de senaste tjugofem åren. Och det är kul att bli påmind, för det här är ett fullständigt opretentiöst, rakt och rättframt matvin.

2011 Casa San Nicoló Carmenere har en frisk doft med gräsig örtighet och svarta vinbär. Smaken är frisk och syrlig utan minsta lilla dos fruktsötma. Syrorna är höga och tanninerna obefintliga. Jättegott, rent, friskt och läskande. Okomplicerat och lättgillat.

Kan tilläggas att det i Östra Venetien verkar råda en viss begrippsförvirring vad gäller carmenere och cabernet franc. Minns inte riktigt turerna men vinet smakar och doftar som cabernet franc från Piave-området brukar smaka.

Mitt enda frågetecken kring detta vinet är prislappen. Vinet kommer från näthandlaren Passione Italiana. I nätbutiken kostar det 112 kr. Lägg till 40 kr i frakt så hamnar vi på en besvärande hög nivå. Samtidigt, man lär inte hitta något liknande hos monopolet

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ingvar!

Tänkte att jag lånar den här bloggposten för att återkoppla till förra helgens frågeställning (vad man dricker till italiensk buffé). Det bidde ingen Lambrusco då även fast två flaskor 2012 Lambrusco del Fondatore inhandlades. Däremot gick en flaska åt ikväll till pizza. Jag blev lite överraskad över hur pass mousserat vinet var. Min förväntning var nog mer att det skulle vara lite spritsigt. Senast jag drack Lambrusco var för över 25 år sedan.

Hursomhelst, det var gott, lättdrucket och somrigt! Väldigt bärigt med tydlig smak av lingon, jordgubb och smultron, i synnerhet smultron. En flaska gick snabbt åt framför fotbolls-VM i kvällsvärmen. Som sommaraperitif eller till kallbuffén gör det sig perfekt (passade bra även till pizza). Lambrusco fyller helt klart en funktion och utan tvekan kommer jag dricka mer av det.

/Joachim

Ingvar Johansson sa...

Hej Joachim !
Så kul att det funkade. Jag tycker att lambrusco är ett sorgligt underskattat matvin. Väldigt många har nog erfarenheter från den där sorgliga söta soppan som pumpades ut för ett kvartssekel sedan. Jag gillar frisk, osöt lambrusco till salami, lufttorkad skinka, tortellini o lasagne. Kolla gärna in Carlo Merollis sortiment. La Battagliola är en av mina favoriter.

/Ingvar

Anonym sa...

Ja, jag kanske ska kolla in Carlos sortiment. Det var ett tag sedan jag beställde något därifrån (ett gäng 2007 Montevertine och en blandlåda Cascina Cucco).

/Joachim