tisdag 23 juli 2013

Mera prosecco - Besök hos Silvano Follador


När jag besökte proseccoland i vintras var det ett besök som jag borde gjort men inte hann med. Silvano Follador tillhör de verkliga nydanarna i Valdobbiadene. Han jäser största delen av sitt vin på tank och det som får jäsa på flaska görs enligt champagnemetoden så det är inte där Silvano skiljer ut sig. Det som gör honom unik är framförallt hans extrema kvalitetsmedvetande och arbetet i markerna.

Jag kommer till Santo Stefano di Valdobbiadene tidigt en måndagsförmiddag. Vädret är strålande. Perfekt för att behandla vinrankorna. Helkass för att träffa svenska vinbloggare. Istället är det Silvanos förtjusande syster Alberta jag får träffa. -"Vi har haft stora problem med bladmögel i år" berättar Alberta. "Vädret har varit verkligen konstigt i år, det är först nu vi fått riktig värme här i området och det gäller att passa på för att rädda det som går att rädda. Som det ser ut just nu får vi en halv normal skörd förutsatt att vi inte drabbas av ytterligare problem."

Silvano och Alberta tog över ansvaret för familjens verksamhet när deras farfar gick bort 1999. Till en början arbetade de som alla andra i området men kände en tilltagande frustration över att göra viner som de inte var nöjda med.-"Vi gjorde viner som andra gillade och det kändes inte bra" minns Alberta. "Både jag och min bror ville göra något som kändes rätt, viner som vi kunde stå för och vara stolta över. Vi ville inte längre vara en del av den tilltagande likriktningen bland prosecco-producenterna."


2003 bestämde de sig för att börja arbeta utifrån biodynamiska metoder men på sitt eget sätt. Början var tuff och de två första åren var resultaten inte särskilt uppmuntrande men därefter har det fungerat bra. -"Vi har aldrig använt oss av någon konsult som talat om för oss hur vi ska arbeta utan vi har provat oss fram. Vi är mycket influerade av biodynamiskt tänkande men följer inte metoderna strikt och är inte certifierade" berättar Alberta. Tar man in konsulter så är risken att man slutar tänka själv och litar för mycket på någon annan. Dessutom så ville vi ju göra viner som verkligen var våra."

Syskonen Follador har totalt fyra hektar mark och man gör årligen cirka 30.000 flaskor vilket är en oerhört låg produktion för att vara i Valdobbiadene. Ett och ett halvt hektar ligger inom den berömda Cartizze-zonen som anses vara områdets grand cru. Drygt hundra markägare delar på 106 hektar och markpriserna är de högsta i Italien. Härifrån gör man årligen runt 5.000 flaskor. -"Vi skulle kunna göra 10.000 flaskor Cartizze per år" berättar Alberta "men ungefär hälften av druvorna använder vi till vår vanliga prosecco. Bara de allra bästa säljs som Cartizze".


I källaren arbetar man med betongtankar istället för stål. Här får vinet ligga 9 månader på jästfällningen innan den andra jäsningen påbörjas. Hos de flesta andra producenter går den här processen betydligt snabbare. Den intiala jäsningen sker med naturlig jäst medan man använder odlad till den andra. Man tillsätter ingen form av socker under hela processen.

Utöver "konventionell", tankjäst prosecco använder man sig också av metodo classico. För några år sedan övervägde Folladors att överge charmat-metoden och enbart använda sig av champagne-metoden men de ändrade sig. -"Vi tycker att man förlorar något av proseccons direkta, tilltalande charm och enkelhet när man använder metodo classico" anser Alberta "så vi bestämde oss för att använda båda metoderna. När det gäller metodo classico så har vi också mer att lära men vinerna vi gör enligt charmat-metoden är så bra de kan bli."

Vi provar hela Folladors sortiment. Vinerna buteljerades femton dagar innan provningstillfället och Alberta menar att de egentligen skulle ha behövt vila några månader till.



2012 Silvano Follador Valdobbiadene Superiore Brut Natur har en mycket frisk doft. Det finns gröna äpple, vita blommor, mynta. Smaken är verligen krämig. Delikat, lätt och läcker med frisk syra och lätt sälta i avslutningen. Avskalat och naket.

2012 Silvano Follador Valdobbiadene Superiore di Cartizze Brut Natur är ganska lik föregångaren. Vinet känns lite mer harmoniskt och har större djup. Det finns också en aning restsötma. Alberta berättar att det normalt inte finns någon restsötma alls men av någon anledning blev det c a fem gram 2012.

2010 Metodo Classico Dosaggio Zero är oerhört intressant att prova tillsammans med de båda tankjästa vinerna. Här får man verkligen uppleva metodens inverkan på det färdiga vinet. Doften är betydligt mer komplex men mindre fruktig. Vinet har mer kropp och pondus men känns inte lika sprudlande vitalt. Lite dovare.

2004 Silvano Follador Prosecco Mosto di Uve Partzialmente Fermentate är ett unikum och områdets motsvarighet till Vin Santo. Det är gjort på druvor som torkats i åtskilliga månader. Druvorna jäser under 4 - 5 år på en 54-liters glasdamejeanne. Vinet innehåller 350 gr socker per liter. Det är mörkt bärnstensfärgat och bjuder på en mycket komplex doft med intensiv russinsötma. Vinet är tydligt oxidativt och har pigga syror. En mäktig och annorlunda upplevelse.

När det börjar bli dags att packa ihop och styra kosan mot Collio och Carso frågar jag Alberta om de har någon svensk importör. -"Nej det har vi inte ännu" svarar Alberta "men vi har nyligen börjat samarbeta med en mycket sympatisk dansk importör. Eller dansk och dansk, han är italienare men har bott i Danmark länge". Ni kan väl nästan gissa vem det handlar om ?

Inga kommentarer: