tisdag 30 oktober 2012

Billigt Vin fyller fem

Häromdagen fyllde Billigt Vin fem år. Det blev jag medveten om först i. Firandet genomfördes ändå på rätt dag. Omedvetet men på något sätt ändå passande. Flaskorna kan i någon mån spegla i vilken riktning fem års vinbloggande fört mig. 
Det kan väl vara på sin plats med några reflektioner kring hur det som började med flaska barbera och  ambitionen att ta reda på vad jag tycker och tänker om vin har lett till fram till ovanstående flaskor. Hade jag varit medveten om att det faktiskt handlade om ett fem-årsjubileum hade jag kanske valt lite annorlunda men i grund och botten tycker jag att de druckna flaskorna ger en bild av var jag befinner mig med mitt vinintresse idag.

När jag och Jörgen började blogga var vi såklart influerade av Finare Vinare och Frankofilen. De båda öppnade våra ögon för en annan vinvärld än den som förmedlades av de etablerade vinskribenterna. Det handlade om nya upptäckter men ännu mer om ett annat sätt att förhålla sig till sitt vinintresse. Ett förhållninssätt som åtminstone jag kände mig hemma i. Samtidigt så förskräckte prislapparna på en del av vinerna som provades. Någonstans fanns också en syn på vin som förmedlats av en gemensam bekant och som skilde sig rätt mycket både från det som förmedlades via vinskribenter och det vi läste på bloggarna . Å ena sidan var bekanten en obotlig romantiker och en bon vivant av stora mått, å andra sidan menade han att det  här med vin inte behövde vara så jävla märkvärdigt så länge som det fanns i tillräckliga mängder.  När inte pengarna räckte till bättre viner så fick det som dracks laddas med en stor dos entusiasm och smakerna lyftas med några rejäla skrönor. När sedan Robertson dök upp i minnet så hade bloggen ett namn och jag något slags idé att hänga upp mitt sökande på.

Från början ägnade jag mig mest åt irrfärder i vinets värld. Jag visste inte riktigt var jag började utan det var ett rätt förutsättningslöst och ofokuserat sökande som gav material till bloggen, ofta med ett lite ängsligt sneglande på vad som hände på andra bloggar.  Efter några månaders bloggande hamnade jag och Jörgen på en slovensk vinfestival i Helsingör och det fick stora konsekvenser.

Här stötte vi för första gången på termer som maceration, naturligt vin och oranga viner. Vi blev också verkligen medvetna om att det inte handlade om att "bara göra vin" utan att en producent har en massa val att göra, val som betyder något och som får konsekvenser. Både för vin, vinmakare, konsument och, om man vill hårdra det lite, för omvärlden i stort. Jag tror också att det var här som det väcktes en fascination för producenter som väljer att gå lite mindre upptrampade stigar. Det var här som vin verkligen blev något viktigt för mig. Jag började förstå att vin kan vara mer än en dryck och ett njutningsmedel.

Producenterna vi mötte var bl a Marian Smicic, Sutor, Klinec och Uros Rojac. Producenter som vi senare kom att besöka och som dessutom ledde till kontakter med andra, likasinnade producenter. Jag tänker fortfarande på Uros Rojacs profetiska visdomsord från den där januaridagen 2008. "Once you try wines like these there is no turning back".

På Helsingörsfestivalen träffade jag en annan person som har betytt väldigt mycket för inriktningen på mitt drickande och på mitt skrivande. Stefan Jensen, mannen bakom importfirman Winewise och senare även vinbaren Terroiristen, har introducerat mig för en lång rad mycket spännande producenter. Han har hjälpt till att ordna  flera intressanta vingårdsbesök som knappast  blivit av utan hans hjälp. En bra hjälp i ett läge där det faktiskt började kännas som om det inte fanns någon väg tillbaka Det var genom honom som jag kom i kontakt med Fulvio Bressans viner vilket i sin tur satte ordentlig fart på mitt intresse för Friuli-Venezia Giulia, ett intresse som mer än något annat satt sin prägel på Billigt Vin. Genom att fokusera på ett rätt smalt område fick jag något att relatera till och det blev  enklare att förstå även sådant som hände på annat håll i vinvärlden.   Jag började hitta folk som arbetade med liknande värderingar och metoder på annat håll. Två synnerligen goda vägvisare i världen utanför Friulien är Patrik och Patric från Italienska Viner respektive Vinosapien. Utan råd, tips och vägledning från dessa båda herrar hade min vinvärld varit bra mycket torftigare.

På senare tid har jag också börjat fundera hur stort mitt vinintresse egentligen är. Vinböcker som enbart behandlar de tekniska aspekterna av vinmakande ids jag inte läsa längre, strikta smaknoteringar har jag fått nog av och årgångstabeller har jag slutat titta på. Vad som händer på vinfronten utanför Italien, Frankrike, Tyskland och Österrike engagerar mig inte längre. Såvida det inte gäller Georgien, Slovenien, Kroatien och kanske i någon mån Portugal förstås. Något tre-betygsprov i Munskänkarnas regi kommer jag definitivt inte att bry mig om. Jag vill ha djup, inte bredd. Det som framförallt fascinerar mig nu är idéer och tankar. Varför gör producenten det han eller hon gör, hur kommer det sig att en barrique blir så mycket mer än ett kärl för lagring av vin ? Vad gör viner vi dricker med oss ? Osv,   osv. Frågor som kan föra en lite utanför en snäv tolkning av vad vin och vinintresse kan betyda.

Någon kanske undrar var min medbloggare Jörgen tog vägen ? Det gör jag med. Förhoppningsvis dyker han upp igen vad det lider. Den som saknar Jörgens bidrag på Billigt Vin kan ta del av hans skriverier på Norra Sorgenfri Nu


När jag läser vad jag skrivit ser jag att det kan se ut som jag tror att det är en samling slumpartade händelser som fört mig dit jag befinner mig nu. Det tror jag inte. Jag är egentligen inte det minsta förvånad över att ha hamnat långt ute i marginalen. Där hamnar jag nästan alltid, oavsett sammanhang,  och trivs bra med det. Jag gillar inte trängsel.

8 kommentarer:

Italienska viner sa...

Låt mig bli den förste att varmt gratulera på 5-årsdagen!

Det verkar varit en rejäl fest du hade där. Idel smakliga saker, på min ära!

Känner igen mig mycket i dina reflektioner kring vart vinintresset egentligen tar vägen. En förädlingsprocess, enligt mitt sätt att se det.

Ser fram emot ytterliggare fem friska!

/Patrik

Italienska viner sa...

"Ytterligare" för häcklefjäll!

/Patrik

Lessrof sa...

Grattis! Trevligt att ta del av bakgrund och mer personliga reflektioner. 5 år låter länge för en nybloggare som jag, men det kanske är svårt att sluta när man väl börjat.

Gôut sa...

Stort grattis, Ingvar! Imponerande och alltid läsvärt.

Vintankar sa...

Vi instämmer i jubileumsropen.
Oss har du verkligen frälst med Bressan och därmed ett intresse för regionen.
Vi ser alltid framemot dina poster om de små, kämpande vinproducenterna.

J-C

Herren sa...

Mina gratulationer till en mogen och kavat 5-åring med båda fötterna i sandlådan, alt. myllan. Jag läser gärna vidare i 5 år till. Du nämner FV och Frankofilen som förebilder och inspiratörer. Jag räknar definitivt Billigt Vin in i bland mina, idag mer som läsare än medbloggare, men sak samma, inspiration och tips i massor. Tack för det!

Frankofilen sa...

Grattis på femårsdagen! Fin exposé över de senaste åren. Ser fram mot de fem nästa hos en av mina absoluta favoritbloggar!

Finare Vinare sa...

Esping & Trisse - ni ska veta vilken glädje det har gett oss att följa er framfart genom åren! Så många kloka reflektioner, så mycket inspiration. Kompassriktningen är klockren... bara streta på...