måndag 22 oktober 2012

2010 Alain Grillot Crozes-Hermitage

Det finns väl ingen större anledning att göra några  utläggningar om fenomenet Alain Graillot och hans Crozes-Hermitage. Jag har dock aldrig druckit något av hans viner  förutom en och annan provningsskvätt. Det hade jag väl egentligen inte tänkt göra nu heller men när jag i fredags motvilligt tvingades till ett bolagsbeök för att handla en födelsedagspresent så upptäckte jag till min förvåning att det fanns flaskor kvar. Det bar sig inte bättre än att några av dem hamnade i min plastkorg.

2010 Alain Graillot Crozes-Hermitage ser verkligen ut som en ung syrah ska göra med en tät, mörkt blåröd färg. Doften är också ett skolboxexempel. Ung och lite bångstyrig så bjuder den på en väldig massa olika saker. Björnbär och körsbär, rökt medwurst och bacon, kryddor, viol och lakrits samt en del fattoner. Lite spretigt och ofokuserat men med en charm som verkligen tilltalar mig.

Naturligtvis är smaken samma andas barn. Det är mycket som händer här. Kokar man ner upplevelsen till väsentligheter så handlar det om ett drygt medelfylligt vin med rejäla syror och strama tanniner. Nu har vinet rätt mycket frukthull med björnbär och svarta vinbär som ger omedelbar drickglädje. Där bakom så finns struktur för en lång och ljus framtid. Det brukar ju sägas att syrah ska drickas riktigt ung eller lagras länge. För min del är det drick nu som gäller med just det här vinet och det kommer att bli påfyllning.
3 kommentarer:

Lessrof sa...

Trevligt, men hur kan det plötsligt finnas kvar flaskor efter så lång tid? Senaste åren har det varit extremt haussat och sålt slut samma dag.

Ingvar Johansson sa...

Så lång tid ?? Det släpptes 1/10 ! Visst har det varit haussat men folk börjar väl få fullt i källarna med tidigare årgångar. Jag tycker fortfarande att det är anmärkningsvärt att man säljer 4.000 flarror Crozes-Hermitage á 200 spänn på tre veckor. Nu är det nästan tomt.

Lessrof sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.