söndag 28 oktober 2012

2007 de Tarczal Marzemino di Isera Husar

När jag öppnade de Tarczals toppmarzemino häromkvällen hade jag tänkt att skriva något om de dolda skatterna i Carlo Merollis sortiment. Sortimentet bortom extremt sympatiskt prissatta baroli och brunelli,  
läskande lambrusco och elegant pinot nero.  Sortimentet där man kan hitta stolta lokala specialiteter gjorda för funka till mat snarare än att imponera. Bra bruksviner med en rejäl dos personligt uttryck. Carlo han dock före och lanserar i senaste veckomailet 2009 Marzemino di Isera Husar som scoop.

2007 Marzemino di Isera Husar är mörkrött och tätt med ett violett inslag. Doften är mycket särpräglad och liknar inte riktigt något annat jag provat.  Den är syrlig, frisk och man förstår Här finns en blommig komponent, marasca-körsbär, violpastill, jord och kött.

Smaken är medelfyllig och mycket frisk. Rejäl, rustik och omisskännligt italiensk. Marascakörsbären går igen tillsammans med lingon, jord, viol och en kanelaktig kryddighet. I avslutningen finns en del bitterhet , friska syror och mjuka tanniner.

Inga djupsinnigheter men ännu ett kul matvin med stor personlighet.  Ytterligare ett exempel på hur otroligt mycket spännande det finns att hitta om man söker sig lite utanför allfarvägarna. Varför inte  testa något nytt och komplettera nästa barolobeställning med några flaskor marzemino ? Spännande druva och Carlo har flera alternativ att välja på

Inga kommentarer: