söndag 7 oktober 2012

2009 Edi Kante Malvasia


I våras provade jag Edi Kantes 2009 Malvasia för första gången. Jag hade plockat med mig tre av Edi Kantes viner till den skånska vinbloggarträffen i Helsingborg (läs här , här eller här). Vinerna var då nytappade, nyanlända och omedgörliga. Naturligtvis var det klantigt av mig och inget av de tre Kante-vinerna gjorde något större intryck på provarna.

När jag besökte Edi Kante i somras så blev det tillfälle att prova om och det var en helt annan upplevelse. Ikväll blev det dags att testa på hemmaplan. 2009 Malvasia är ljust guldgult i färgen. Till en början är det något reserverat men med lite luftning så vecklar doften ut sig. Vinet är aromatiskt men med bevarad värdighet och elegans. Det finns en diskret blommighet, svala citrusaromer, äpplen och kritiga mineraler. Smaken bjuder också på läcker citrus, gröna äpplen, en touch friska päron och mer av de kritiga mineralerna. Frisk syra och lång eftersmak.

Trots att druvan har stark lokal förankring så måste jag ändå understryka att här är det mer ursprunget än druvan som talar. Såhär ska Carso smaka. Druvsorten märks mest som en accent.

Vinet finns hos Atom wine för 159 DKK

Inga kommentarer: