onsdag 5 september 2012

Sveriges bästa vintidning

När jag uppmärksammar något som rör tryckta media så brukar det vara med negativa förtecken. Åtminstone när det gäller texter på svenska. Ibland har det handlat om ledare i Livets Goda eller världens bästa vintidning. Så kul då att få uppmärksamma vad som måste vara Sveriges bästa vintidning. Efter att ha läst ett par atiklar och ögnat igenom resten av Munskänken känner jag mig faktiskt riktigt upplivad. Allra bäst gillade jag Mårten Söderlunds beaujolias-artikel. Initierat, passionerat och väldigt kul läsning. Läsning som ger mig lust att ta en höstsemester och dra söderöver. Eller ge mig ut på nätet och leta gamla årgångar.

 Kanske är det inte så konstigt att tidningen allt som oftast presenterar riktigt bra artiklar. Inom Munskänkssfären finns ju faktiskt en del oberoende och kunniga skribenter, skribenter som har passionen snarare än egennyttan som drivkraft. Tidningen har ju också vågat sig på att inkludera "nätviner" i sina månatliga nysläppsgenomgångar vilket gissningsvis inte uppskattas i alla läger men vittnar om tidningens oberoende status. Och vet ni - man blir synsk av att dricka friulanska viner -  mitt tips är att nästa nummer kommer att bjuda på åtminstone en riktig höjdarartikel.

13 kommentarer:

Vintresserad sa...

Jag vill också bli synsk; så det blir altså till att byta ut en del Bdx mot Friuli :-) MVH - Vintresserad (Peter)

Ingvar Johansson sa...

Javisst, det är bara att börja dricka

Per and Britt, BKWine sa...

Det är märkligt att det finns så många, otroligt många vintidningar i Sverige. Och ofta så lite substans och kvalitet. Kanske det är som med många vingårdar? Kvantiteten står i omvänd proportion till kvaliteten?

Kan det vara dags för en ny svensk vintidning? Ska vi kalla den … Din Bästa Vintidning? ;-)

-P

E och F sa...

Jag har sagt det förr och säger det igen Tong är den bästa vintidsskriften som finns. Kostar skjortan iofs, men ingen reklam inga onödiga bilder och så nördigt som det kan bli!

http://www.tongmagazine.com

Anonym sa...

Ja, 28 euro för ett nr är ju inte illa.. men den utlovade nördigheten frestar.. de skickar till Sverige(?)

Per and Britt, BKWine sa...

"onödiga bilder"?? Vad är det?

:-(

-Per

http://www.bkwinephotography.com

E och F sa...

@Jens, ja de skickar till Sverige och nördigheten är på påtaglig, mest MW som skriver om deras respektive specialområden och varje nummer är temanummer; har Riesling och Bdx hemma, det är godis för en nörd som mig!

@Per, jag har inget emot fina bilder som du precis länkade, men när de fyller en hel halv tidning istället för med bra informativ text, då blir jag lite tröttErik

Italienska viner sa...

Masnaghettis Enogea Newsletter är utan tvekan den mest läsvärda vintidsskriften jag råkat på. Förutsatt att man är mer än lovligt italofil i sin vininriktning och kan knata sig fram på språket vill säga. Härligt Stasi-/Securitate-stuk på Xeroxbilderna också. ;)

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Jag läser Journal of Wine Economics med viss behållning. Tong låter ju onekligen intressant men kanske inte så värst passionerad. Norksa Vinforum har också berett mig ett visst nöje.

E och F sa...

@Patrik, Masnaghettis Enogea Newsletter låter fruktansvärt intressant är det något man kan få tag på på dessa breddgrader


Erik

Italienska viner sa...

http://www.enogea.it/Enogea/Presentazione.html

Maila Masnaghetti så kan ni säkert komma överens om en lösning.

/Patrik

Italienska viner sa...

Hehe, Ingvar. Huruvida "Tong" är en passionerad vintidskrift eller ej vågar jag inte dryfta, men "Journal of Wine Economics" låter ju otroligt flamboyant och eldfängd. :)

/Patrik

Per and Britt, BKWine sa...

Om det här nu svängde till en seriös diskussion så kan man ju nämna inte minst La Vigne, och även Wine Business International och eventuellt RVF.

-P

PS: Jag insisterar: Kan det vara dags för en ny svensk vintidning? ;-)