onsdag 19 september 2012

NV Marco Sara Fr 11

Jag fortsätter att bekanta mig med Marco Saras viner. Om de söta vinerna är ekvilibristiska, extravaganta och opulenta skapelser så är de torra mera modesta och jordnära. Perfekta för en anspråkslös onsdagskvällsmiddag när det står gnocchi di zucca på menyn.

Fr11 ska utläsas Friulano 2011 och är ett sätt att kringå förbudet att sätta ut årgången på ett vino da tavola. Vinet går i en anspråkslöst ljusgul nyans. Det behövs ingen djupgående analys av doften för att konstatera var man befinner sig både vad gäller geografi och druva. Här finns päron och gula plommon i centrum och den där karakteristiska bitermandeltouchen. Mineralerna bidrar med lätt sälta och vitpeppar. När vinet fått lite luft tittar det fram en fin blommighet, äpple och citrus. Munkänslan är lite fet och vaxig. Fyllig smak med inslag av söta päron, äpple, lätt bitterhet och något dämpad syra.

Det här är verkligen en klassisk tocai gjort utan något ängsligt sneglande på vad som är gångbart just nu. Här finns lite lätt oxidativa inslag och absolut ingenting som påminner om sauvignon blanc. Den lite dämpade syran och sötman i frukten gör vinet till en perfekt match till kvällens mat.

Cibi&Vini säljer för 110 DKK

Inga kommentarer: