lördag 8 september 2012

2004 Pecchenino Barolo Le Coste

Pecchenino är en anrik producent i Dogliani och mest känd för sina dolcetti som görs i såväl bottilagrad som ståltanks- och barrique-lagrade versioner. Deras allra mest kända vin är den perenna tre bicchiere-vinnaren  Siri d'Jermu. Familjen har 25 ha mark. 22 av dessa i Dogliani och 70% av odlingen utgörs av dolcetto.Sedan några år tillbaka har man även tre ha i Monforte d'Alba där man odlar nebbiolo till sina baroli.

2004 Barolo Le Coste är Peccheninos första barolo. Enligt hemisdan är vinifieringen relativt traditionell med 30 dagars maceration och lagring i 36 månader på 25 hektoliters ekfat. Doften ger dock en del hintar om att det finns mindre fat med i spelet. Importörens hemsida talar om kortare maceration och fatlagring på en blandning av barriquer och botti. Oavsett hur det förhåller sig med den smaken så är det en rikktigt trevlig och tillgänglig doft som stiger ur kupan. Söt frukt med hallon, körsbär och torkade fikon, österländska kryddor, lakrits, tjära, choklad och kaffe. Efter ett tag kommer det ett uppfriskande inslag av menthol.

När jag dricker vinet känns det förvånansvärt långt gånget i mognadsprocessen. Såväl syror som tanniner är avrundade och vinet är balanserat och harmoniskt för att inte säga tillrättalagt. Det känns välgjort och trevligt att dricka men här finns varken det unga vinets pigga ungdomlighet eller det mogna vinets fascinerande djup och komplexitet. Gott men inte så intressant eller spännande som jag förväntar mig av ett vin från klassiska Le Coste. Kanske kan man se 2004 Peccenino Barolo Le Coste som ett hyggligt men inte helt lyckat första försök.

Varuprov från E-wine som just nu säljer vinet för 32o kr

1 kommentar:

Red Scream sa...

Intressant etikett hade den iaf! :-)