tisdag 4 september 2012

2009 Aurora Rosso Piceno Superiore


Här har vi ännu en av vardagens vapendragare. För en dansk devalverad hundring får man ett riktigt maffigt matvin hos Cibi&Vini. 2009 Aurora Rosso Piceno är djupt mörkrött och nästintill ogenomskinligt. Fullmatad doft som först får mig att tänka på mourvèdre med lite köttiga och reduktiva drag. Plommon, fullmogna svarta körsbär och tobak är andra inslag.

Smaken speglar doften. Fyllig, mustig och kraftfull. Inte det minsta elegant, det här är  rustikt och rejält utan minsta försök till finlir. Syrorna och rejäla tanniner stagar upp. Omöjligt att inte kapitulera inför den här oborstade men oemotståndligt charmiga liraren.

SB säljer fortfarande 07:or. Kanske är det inte lika lättsålt med Cesarino Gobbis prislapp.

3 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Kul! Ett vin det är lätt att förbise i Fabios hyllor - med följd att det råder ständigt underskott på just den genren när en vill ha ett sjysst vardagstjut att korka upp.

Italienska viner sa...

Verkligen ett bra vardagsvin! Tål dessutom att ligga - vi drack en glömd normale (icke-superiore) 2005:a härförleden som var superb.

Gobbis prissättning ja... Han sätter tydligen sina priser med utgångspunkt från den googlande restaurangbesökaren som ska tänka: "Tjaa, 450 pix för det här syditalienska vardagstjutet är ju inte så farligt. Kostar ju trots allt 189 på SB." Han har ju för övrigt avfärdat oss alla i vinbloggosfären som ignoranta dator-onanister och med all önskvärd tydlighet avfärdat hela privatkonsument-marknaden som försumbar så de här vinerna handlar man så klart hos CIBI e VINI!

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

@JörgenÄven om man kör kombi så tvingas man förbise något när man besöker Fabio

@Patrik Normalen är också fin. Ska bli riktigt kul med Barricadiero-vertikalen.

Med tanke på att det fortfarande är 07:arna som säljs så verkar Gobbis cunning plan - trots sina uppenbara förtjänster - inte fungera optimalt.