måndag 10 september 2012

2006 Ferrando Carema Etichetta Bianca

Första gången jag provade ett av Ferrandos viner var på skånska vinbloggarträffen i våras. Även om vinet inte riktigt fick den uppmärksamhet det förtjänade bland ett 40-tal andra viner så gjorde det intryck på mig. Det var inget stort överväldigande intryck utan snarare en med ojämna mellanrum återkommande känsla av att det där borde jag ta och prova ordentligt. En känsla som växt sig allt starkare med tiden. Ferrandos viner är tyvärr inte helt lätta att hitta och vinet vi provade i våras, 2007 Etichetta Biancha, har jag gått bet på. Däremot nosade IV-Patrik upp en italiensk näthandlare som hade 06:or på lager och en beställning lades omgående. Häromdagen kom lådorna hem och ikväll korkade jag upp första flaskan.

2006 Ferrando Etichetta Bianca är helt transparent i en ljust brunröd nyans. Redan direkt vid öppnandet av flaskan bjuder vinet på charmerande nebbioloparfym. Det är lättfotat, skirt och mycket elegant. Här finns klassiska nebbiolomarkörer som hallon, körsbär, tjära och mentol som blandas med en svårfångad frisk blommighet.

Smaken är precis lika elegant som doften antyder. Vinet är lätt och slankt men med bra intensitet. Söt frukt, frisk syra och lätta men distinkta tanniner. Det som verkligen fascinerar mig är hur det lyckas vara  lättillgängligt och samtidigt så spännande att dricka. Här finns både en vacker yta och ett fascinerande djup. Det går utmärkt att klunka i sig men förtjänar att sniffas och snippas. Min mor som inte är någon särskilt van vindrickare ber om påfyllning två gånger och det hör inte till vanligheterna när det vankas nebbiolo. För min del är jag helt såld och det kommer att handlas mer Ferrando framöver.

Priset kan man heller inte klaga på. 15.75 euro hos Enotecta Lucantoni som har ett mycket intressant sortiment, skitbra priser, rimlig frakt och mycket bra service.

Läs också om Patriks besök hos producenten

4 kommentarer:

Italienska viner sa...

Ooooh, vad sugen jag blir! Kan knappt bärga mig. Kul att den ändå verkade tillgänglig redan, 2006 var ju ett avgjort knepigare (svalare) år än 2007 här uppe.
Priset förresten, helt makabert bra - jämför 354 NOK på Polet... :))

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Den var verkligen öppen och tillgänglig. Tror heller inte att det är något lagringsprojekt men det gör ju inget. Priset ja, cirka 160 spänn med frakten inräknad får väl anses som mer än prisvärt

Ingvar Johansson sa...

Patrik! Det var Etichetta Nera som kostade 354. Biancan i årgång 05 kostade 210 NOK.

Italienska viner sa...

Då är jag med. Norrmännen brukar i och för sig kunna hugga men den här gången klarade de sig faktiskt ganska bra. ;)
Norge är för övrigt Ferrandos andra största exportland, visserligen alldeles kolossalt frånkört av ettan USA men ändån...

/Patrik