söndag 1 januari 2012

Lunch på Vespro


I fredags gjorde jag årets sista Köpenhamns-tripp med besök hos Cibi&Vini och Petillant. Ingen regelrätt safari alltså utan snarare enoscouting i vinvärldens ytterområden. Jag tog mig också till Nörrebro för lunch på Vespro som ligger bara några stenkast från Terroiristen och Relae.

Jag är i  rätt skeptisk till Italienska restauranger utanför Italien.  Det finns så väldigt mycket som kan gå fel och väldigt sällan har man det mod,  den självkänsla och det kunnande som krävs för att hålla det enkelt. Många är rena klåpare medan andra går i finmatsfällan och krånglar till det.

Vespro ligger en halvtrappa ner från gatuplan. Lokalen är liten och har uppskattningsvis plats för ett 30-tal gäster. Enkla trästolar, små bord och en inramning som känns genuin. Jag känner mig rätt säker på att ingen restaurangstylist satt sin fot på Vespro. Stället,  som öppnades i somras, drivs av familjen Burattelli. De beskriver stället som vinbar och café men det finns rejäl lagad mat att få.

Menyn är liten. Man kan äta en fyra-rättersmeny som ändras dagligen  eller välja på en del smårätter. Jag satsar på en piatto misto och får efter 20 minuters väntan in en synnerligen välfylld tallrik med småportioner av olika primi och sedan ett par rejäla skivor kalvstek med skysås.

Maten är fantastiskt god och tillagad på ett sätt som gör mig rörd. I skysåsen finns en rejäl kvist med rosmarin kvar, polentan har gratinerats med ost och en anings aning tryffel. Jag serveras också ett slags gnocchi som jag gissar är gjord på mannagryn. En rätt jag ätit många gånger tidigare men aldrig på restaurang. Faktum är att det känns inte riktigt som att vara på restaurang. Upplevelsen ligger närmre den att vara hembjuden till någon som har en mamma som verkligen kan laga mat. Och som har en riktigt bra vinkällare ska man kanske tillägga.

Vinlistan är som sig bör rakt igenom italiensk och merparten av vinerna är ekologiska. Namnen i listan känns igen från Cibi&Vini, Winewise och Carlo Merolli. Här finns såklart viner från de välkända distrikten men lika ofta går man i andra riktningar och söker sig bort från allfarvägarna.

Jag ser verkligen fram emot att äta en full meny på Vespro. Det här är inte ett ställe som kommer att vinna stjärnor och utmärkelser utan en restaurang som vinner hjärtan

2 kommentarer:

Italienska viner sa...

Som sagt, det är ytterst sällan man äter italienskt utanför Italien. I Köpenhamn finns visserligen ett gäng intressanta ställen men som du säger: det är lätt att de hamnar i "fancy-fällan". Famo Metro och Il Dona är väl två som borde kollas av, Vespro ett tredje. Verkar ha en skön attityd och är alldeles nyöppnat ser jag på hemsidan.

Vet du förresten att "Billigt Vin" översätts med "Blackstrap" i Google Translate?

http://translate.google.se/translate?sl=sv&tl=it&js=n&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fbilligtvin.blogspot.com%2F

Hur...?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Jag tror att du hade gillat Vespro skarpt. De samarbetar en del med Cibi&Vini och körde en Foradori-provning nyligen.

Blackstrap ja, jo jag har noterat det. Googles översättningar är outgrundliga.