torsdag 19 januari 2012

2003 Roagna Barbaresco Pajé


Jag har ett lätt neurotiskt förhållande till en del av mina vinflaskor. Redan innan jag avslutat meningen hör jag protester från övriga familjen.som vill stryka "lätt" och ersätta "en del av mina vinflaskor" med "det mesta". Men nu är Billigt Vin en vinblogg och vi smalnar av perspektivet. OK ?

En del flaskor åker fram och tillbaka mellan slaktbänk, klädskåpet på jobbet och lådan under sängen. Roagnas 2003 Barbaresco Pajé är en sådan där flaska som varit på gång så länge men som det av någon underlig anledning aldrig kännts rätt att öppna. Som så många gånger förr löste IV-Patrik mitt dilemma genom en insiktsfull kommentar om ett annat vin. "Det behöver inte vara något speciellt tillfälle" vill jag minnas att han sa.
Och så är det ju. Såklart. Korkar man upp en speciell flaska så BLIR  ju tillfället speciellt.

2003 Barbaresco Pajé har fått många bloggare att gå i spinn och det är med skyhöga förväntningar jag närmar mig den. Det första intrycket är lite av en besvikelse. Intressant doft med mineraler och lövbrasa i främsta rummet. Det finns en del mörka körsbär och hallon lite försynt i bakgrunden men det svänger liksom inte. Jag häller tillbaka mitt glas i karaffen och väntar ett par timmar. När jag häller upp för andra gången har det verkligen hänt saker. Jag möts av en helt ljuvlig doft där frukten verkligen vaknat till liv och tagit en mer framträdande plats i helheten. Alla de typiska nebbiolomarkörerna finns där men det som verkligen knäcker mig är den balanserade och självklart harmoniska helheten.

Smaken funkar på precis samma sätt. Jag skulle kunna rabbla associationer tills jag blev blå i huvudet och ändå inte fånga det som jag upplever som den stora poängen med vinet. Återigen balansen och helheten. En verklig skönhetsupplevelse som får mig att ena stunden slappna av och njuta för att nästa stund fyllas av en hisnande känsla. En skönhetsupplevelse. När jag sedan sitter där med eftersmaken av mineraler och körsbär känns det som att jag blivit en bättre människa. Åtminstone lite.

13 kommentarer:

Piu Rosso sa...

Det lyder jo helt vidunderligt, Ingvar - katharsis i en flaske!
Flot beskrivelse af det ubeskrivbare:-)
VH Niels

Herren sa...

Härligt när den känslan dyker upp, är helt med på vad du menar. Ibland behövs inte alla associationer och superlativ sättas på pränt för att förmedla känslan.
Gillar även ditt nyvunna förhållningssätt att själv skapa "tillfället". Helt rätt! Å nu blev jag sugen på en Pajé 2003, tror jag har någon kvar i skafferiet..

Vintankar sa...

Härlig läsning Ingvar!
Det är väl just det stadiet du så väl beskriver som vi nördar alltsom oftast vill hamna i.
Jag drack en flaska Pajé 2003 i somras och var lyrisk.
Jag köpte årgång 2004 när den släpptes i höstas och den har åkt lite fram och tillbaka utan att bli provad, men nu skapar jag ett tillfälle imorgon!

Har någon bloggat 04:an?
Jag kan inte påminna mig att jag sett något inlägg och då blir jag fundersam.

J-C

Ingvar Johansson sa...

Niels ! Det är vidunderligt men på ett väldigt vänligt sätt. Apropå att beskriva "det ubesrivbare" så skrev Wittgenstein i "Tractatus logico-philosophicus" "Om det man inte kan tala, måste man tiga". Alla försök resulterar i nonsens. Wittgenstein menar doch att det finns "urbota nonsens" och "intressant nonsens".

Herren! Fram med korkskruven bara!!


Vintankar! Jag har inte sett någon post om 04:an. Den bör nog ligga till sig ytterligare något/några år.

Johan sa...

Så ska en dryckesnot anoteras. Med lika delar ödmjuk fascination och esprit. När jag blir vuxen tänker jag också dricka Pajé.

Anonym sa...

(A): Tror bestämt att IV-Patrik sett på Sideways.... Även en Cheval Blanc -61 (tror jag att det var) i pappmugg på McDonalds blir ett speciellt tillfälle....

Flemming sa...

Spænende læsning, har for kort tid siden prøvet en Roagna Barolo 2004 La Rocca e La Pira, og hvilken herlig oplevelse. Havde samme oplevelse af balance i duft og smag. Tror jeg må prøve noget Barbaresco også.

Venlig Hilsen
Flemming

Korkdragaren sa...

Samma upplevelse som jag fått, en förvånande besvikelse i början. För att sedan växa till något alldeles extra. Luftning är ett måste.

Anonym sa...

Läste på jobbet planen var att prova langhe 04 men det blev paje 03 vilken doft väldigt länge sedan jag har upplevd så magnifik känns på absolut topp just nu jag tänkar i alla fall inte spara resterande särskilt länge tack för inspirationen /dansken

Italienska viner sa...

Härligt att se att piemonteserna stämmer i bäcken här på "Blackstrap"!

(A) - "Sideways" har man förstått sett men den stank rätt rejält tycker jag. Paul Giamatti finlirar ungefär i samma tröttsamma division som Jack Black. Inget man plankar citat från direkt...

/Patrik

Anonym sa...

Oj, vilken sågning av en habil och ganska harmlös komedi. Men vissa saker skojar man kanske inte om? ;-)

Italienska viner sa...

Anonym - Precis! Ribban ligger högt för harmlösa och habila komedier om så pass viktiga saker som vin... :)

Tycker kanske att min "sågning" också var, om inte habil, så i varje fall harmlös. Vissa saker sågar man inte, kanske?

/Patrik

Anonym sa...

Ah ... touché!

(Får väl också förtydliga att det var någon annan som skrev den ursprungliga kommentaren om filmen.)

/Mikael