tisdag 10 januari 2012

2008 Bartolo Mascarello Barbera d'Alba San LorenzoEfter storhelger och ledigheter med mycket mat och ännu mer vin lovade jag mig själv att trappa ner på ätandet och drickandet ett tag. Asketism ligger inte för mig längre. Vita veckor och hälsokurer har en tendens att ackumluera ett sug efter det man under en begränsad tid undviker. Däremot kan ett visst mått av återhållsamhet vara på sin plats. Men det är inte så lätt som det låter och det har gått sådär. I måndags fanns det fortfarande några halvdruckna flaskor kvar som behövde tömmas och när jag kom hem från jobbet ikväll doftade det lasagne redan i hissen. Giuseppe Rinaldis 2006 Dolcetto d'Alba som provades på trettondagsafton har satt sina spår och när det vankades lasagne satte suget efter ett redigt och traditionellt matvin in. Ett så mycket redigare och traditionellare matvin än Bartolo Mascarellos Barbera d'Alba San Lorenzo finns nog inte. Den fick det bli.

Vinet har en vackert rubinröd färg.  Doften har mycket fin frukt på ett sobert, elegant och lite sparsmakat sätt. De tydliaste komponenterna är körsbär och skogsbär. Tydliga mineraltoner, lakritsrot och kryddor.

För mig är grejen med barbera balansen mellan frukt och syra. Bartolo Mascarellos barbera utför balansakten på ett så totalt avspänt sätt att det verkar helt självklart. Smaken korresponderar direkt med doften. Det finns lite sötma från frukten och en rejäl och mycket stringent syra. Lite värmande alkohol i avslutningen tillsammans med lakrits, kryddor och lätta, finkorniga tanniner.

2008 Barbera d'Alba San Lorenzo är såklart ett löjligt bra matvin som jag kan tänka mig att dricka till det mesta, från pizza till långkok. Gärna i stora klunkar. Det står helt klart att drickbarhet inte är är något som började med Occhipinti eller Lapierre. Om nu någon trodde det. Samtidigt är det så mycket mer än ett bra matvin. För mig är det ofrånkomligt att närma mig en flaska från Bartolo Mascarello utan en viss andäktighet.
Det är en traditionsbärare och en symbol för piemontesisk stolthet och integritet. Det tar dock inte särskilt lång tid för andäktigheten att ge efter för lusten till ytterligare en stor klunk. Det här måste vara den bästa barbera jag har druckit.

Stort tack till Italienska Viner för flaskan.

9 kommentarer:

Svenssonsmakaren sa...

Härligt att höra, och jo nog är Barbera ett riktigt schyst mattjut.

Vågar man fråga var de fick tag på denna flaska, antar att de åkte över sundet men säker kan man aldrig vara :)..

God fortsättning..

//David

MH sa...

Jag skulle gissa på barolobrunello.com? Blir mer och mer sugen på att lägga en beställning där efter de senaste dagarnas tandembloggning här och på IV.

Vinosapien sa...

bästa barberan...alltid svårt det där med bra...bättre...bäst. nu är barbera ingen jättefavorit hos mig, men mascarello och scarzello (och botti) fixar grejen;)

Piu Rosso sa...

Lyder helt vidunderligt, Ingvar - super beskrivelse, man kan næsten fornemme vinen foran sig:-)

I modsætning til hvad bla Jancis Robinson mener om 2008 (http://www.jancisrobinson.com/articles/a200809039.html), har jeg smagt virkelig glimrende barbera fra det år. Pga. den bløde struktur er barberavine efter min mening ret følsomme overfor alkohol, og derfor synes jeg at kølige år (som netop 08) er at foretrække, fordi det holder alkoholprocenten lidt nede. (Nu er balanceproblemer givetvis sjældent aktuelle hos B Mascarello, så det er mere en generel note på barbera+årgang).

Glæder mig til selv en dag at nærme mig en flaske B. Mascarello - helt sikkert med samme andægtighed som du beskriver!

VH Niels

Ingvar Johansson sa...

@Svenssonsmakaren MH är helt rätt på det. Det är Stefan Töplers barolobrunello.com som säljer. Bra priser, låg frakt och fantstiskt utbud.

@Vinosapen I princip håller jag helt med dig ang komparationsböjningar. i mitt fall ska de inte tas alltför bokstavligt utan snarare som ett uttryck för spontan fötjusning och entusiasm

@Piurosso Niels ! jag är rätt säker på att vinet hade varit rätt upp på din gata.

Fredrik sa...

Ingvar, jag instämmer helt. Vilken jäkla Barbera!

Finare Vinare sa...

Ursäkta sen ankomst... men kolla också efter Mauro Mascarellos barbera! Måste vara det mest eleganta exempel på den druvan vi smakat, atypiskt ljusrött i färgen...

Ingvar Johansson sa...

Hmm, en Mascarello till. Var hittar man Mauros viner ?

Finare Vinare sa...

Giuseppe, alltså.

Carlo brukar ha några av dem, det vore kul om han hade fler. Viner som Barbera d'Alba, Barolo Santo Stefano, Barolo Monprivato. Annars Töpler, förstås...