lördag 21 januari 2012

2006 Filippi Soave Classico Colli Scaligeri Vigne delle Brá


När drack du senast en soave som fick dig att haja till ?

2006 Vigne delle Brá är gjort på 100% garganega som lagrats 20 månader sur lie . Odlingen är ekologisk och vingården ligger på c a 400 meters höjd. Vinet har en djupt guldgul färg. Doften är mogen och mäktig och det händer massor. Här finns mycket framträdande mineraltoner, svavel och sälta. Efter en stund dyker det upp en antydan till petroleum. Frukten är fet och mogen med inslag av citrus och  tropiska frukter. Det finns också en viss nötighet eller möjligen mandeltoner.

I munnen känns vinet verkligen mjukt, krämigt och avrundat. Det är fylligt och kraftfullt men känns inte tungt. Intressant mineralisk sälta, frisk syra och klockrena citronpastiller skapar tillsammans en intressant och mycket matvänlig helhet.  Riktigt bra.

2006 Vige delle Brá finns att köpa hos Cibi&Vini för 119DKK


2 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Ah - en soave värd att leta efter, det var inte igår. Och så Bullens pilsnerkorv som uppbackning, fast det var kanske inte matvalet till vinet?

Ingvar Johansson sa...

Jörgen! Det finns fler soave värde en omväg, om man räknar ett besök på Torvegade som en sådan. Bullens pilsnerkorv är som skapad för soave. Eller om det nu är tvärt om.