onsdag 4 januari 2012

2007 Jean Yves Peron Champ Levat


Jag har inte sett Jean Yves Perons namn på någon av de svenska vinbloggarna ännu. Däremot verkar han vara på väg att bli ett stort namn i naturvinskretsar. Peron håller till i Savoien, inte långt från Albertville. Där  har han ett par hektar med inhemska druvor som de vita jaquère, roussanne och altesse, och den röda altesse. Odlingen är biodynamisk och allt arbete i vingården görs för hand. Inget annat är möjligt då vingården ligger på en brant sluttning och marken är mycket stenig. Peron tillämpar maceration carbonique och använder inget, eller mycket lite, svavel. Jag var egentligen mest intresserad av Perons vita, eller rättare sagt oranga, viner men allt var utsålt hos Petillant. Nya årgången  väntas in till våren. Istället blev det några varianter av den röda mondeuse, en druva jag aldrig tidigare provat.

Vinet går i en rödbrun, lite grumlig nyans. Det ser faktiskt mer intressant än tilltalande ut. Doften däremot siktar direkt in sig på lustcentrat. Det händer massor på en gång. Jag skulle vilja beskriva doften som skinande röd. Bär i alla former och röda, lätt bedagarde , äpplen. Vinet känns lätt oxiderat och jag får nästan lite vin jaune-vibbarDet dyker upp inslag av varmt gummi, knallpulver och en touch av stallighet. Efter en stund hittar jag lite blyga violer

Smaken borde kanske inte ha överraskat mig men jag var inte helt förberedd på vad som skulle komma. Aromerna återspeglas i smaken rätt väl men ändå blir första reaktionen förvirring. Det påminner mest av allt om en belgisk geuze. Mycket stall och en vitvinslik syra som är på gränsen till vass. Men med lite tid vänjer sig sinnena vid uttrycket och vinet blir mer tilltalande. Eller rättare sagt, jag blir mer tilltalad av vinet. Det är ganska lätt, mycket saftigt, slankt och absolut bentorrt. Frukten och violerna tittar fram

Det här påminner inte om något annat rött vin jag druckit och jag är  fascinerad. 2007 Champ Levat vann verkligen över mig. Naturvinskarektaristikan finns där men vinet känns som en blandning av en terrano från Carso, en lätt syrah från norra rhône och ett vin jaune. Låter det osannolikt ? Prova själv ! Finns hos Petillant och kostar 175 DKK.

5 kommentarer:

Italienska viner sa...

Hmm, låter ju riktigt intressant. Verkar som vinet "kommit runt" sedan vi talades vid igår kväll då du var mer skeptisk. Nu måste man ju nästan prova.

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Om det är vinet eller jag "som kommit runt" vet jag inte men nåt hände det i takt med att nivån i flaskan sjönk.

Om du kan ta de oxidativa dragen så tror jag att du skulle gilla det här rätt skarpt.

Vinosapien sa...

ingen blogg, men nog har vi haft närkontakt med péron tidigare:

http://vinosapien.com/MyTastings?Wine=,1543

gillar hans röda bättre än de vita/oranga.

ska man dricka vitingar från savoie vill jag nog ha de mer lätta och rena. roussette/altesse och jacquère kan ibland (framförallt roussette) uppvisa de karaktärerna. dupasquier är en kille att leta efter.

Finare Vinare sa...

Kul, känns som ett vin som skulle landa rätt hemma hos oss. Eller... S kanske skulle nog både gilla och samtidigt invända mot oxidationen.

Vinosapien vill alltså gärna lägra sin tanninrika 09a men den här 07an känns väl rätt "färdig" och inte särskilt tanninrik, Ingvar?

Ingvar Johansson sa...

Vinosapien ! Jag hittade inget när jag Googlade men borde ju så klart ha räknat ut att du redan varit där. Jag tycker du fångar min känslan perfekt med kommentaren om att det är tuta i sig varje vecka men att det är något som får en att haja till.

Finare Vinare ! Jag tyckte att detta var drickfärdigt. Vinet Vinosapien drack är ett kvailtetssnäpp upp och gjort för att lagras några år.