tisdag 23 augusti 2011

2005 Le Ragose Amarone della Valpolicella Classico


När jag packade vinlådan inför sista semesterveckan som tillbringades på Bjärehalvön så kom det med en amarone. Jag räknade inte med att jag skulle få användning för den men den visade sig komma väl till pass. Med styv kuling, 13 grader ute och regnet piskande mot rutorna i vår dåligt isolerade sommarstugan kändes det rätt gott att kunna tända en brasa, plocka fram några generösa bitar parmesan och korka upp en traditionell amarone. Lägg till en oläst Brunetti-deckare av Donna Leon som varvades med Coltranes "My Favorite Things" så blir bilden komplett och jag mer än nöjd. Hur är det nu man brukar säga ? Det finns inget dåligt väder, bara dåliga aktiviteter.

2005 Le Ragose Amarone della Valpolicella Classico är tätt mörkrött i färgen. Doften är precis som den ska vara. Massor av mörka körsbär, lite mindre russin och andra torkade frukter. Det finns en aning choklad och kryddtoner. Kraftfullt och intensivt men här finns också ett friskt element (svarta vinbär?) som piggar upp.

Smaken punktmarkerar aromerna perfekt. Smaken är fyllig som sig bör men det här är ett väl balanserat vin. Friska körsbär, russinsötma och bitter mörk choklad bildar fond. Här finns bra syra som tillsammans med alkoholen bär smaken och ger en extra kick åt upplevelsen. Trots 15.5% alkohol så känns vinet inte alls tungt utan har tvärtom hög drickbarhet. En amarone helt i min smak som jag definitivt kommer att dricka igen.

Carlo Merolli sålde men jag hittar inte vinet i hans webshop. Kostade c a 240 DKK om jag inte minns fel

4 kommentarer:

Italienska viner sa...

Sådär, nu har du väckt det slumrande amarone-suget. Här inne i Skånes djupa inland får vi förmodligen hålla oss till pass mitten av oktober innan vi kan dyka ner i amaroneförrådet. Solen strålar ofelbart från en klarblå himmel och den pulserande värmen får en snarast att sukta efter källarsval arneis. ;-)

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Jag väntar på en första solbakad power-shiraz från Lake Finja

Vintankar sa...

Lät ju väldigt gott. Det krävs inte mycket för att väcka mitt amaronesug. Le Ragose är antecknat och ska införskaffas.

JC

Ingvar Johansson sa...

Hej JC ! Det ska bli riktigt kul att höra vad du som konnosör tycker om Le Ragose. Carlo har en hel massa i lager men som sagt inga 05:or vad jag kan se