lördag 1 januari 2011

En annan nyårskrönika

Såå, dags att försöka sammanfatta vinåret 2010. Jag älskar listor,tabeller med siffror i kolumner och ordentligt genomtänkta sammanställningar. Tyvärr har jag själv förtvivlat svårt att åstadkomma något sådant. Ordning och reda har liksom aldrig varit min grej. Inte för att jag inte uppskattar det men jag gillar det bäst när någon annan står för det. Här följer istället några spontana tillbakablickar på året som nyss kilat runt hörnet och kanske blir det rentav av några tankar om det som ligger framför oss. Den som läser får se.

Jag tänker sällan på viner som bra, bättre eller bäst. Jag gillar viner som ger mig en positiv upplevelse, som gör något med mig, som ger kickar och gärna har en historia att berätta. Funkar de dessutom bra till maten jag äter så är jag mer än nöjd. Då spelar det ingen roll hur många stjärnor, fyrar, getingar eller poäng ett vin har fått. Det är inte det jag går igång på.

Årets häftigaste vinupplevelse för min del var nog 2008 Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso. Jag fick genom Patriks försorg möjligheten att prova hela Tenute delle Terre Neres fantastiska sortiment men det billigaste vinet förblev min favorit. Rent, elegant, svävande lätt men ändå med kraft. Ad Libitum har börjat sälja 2009:an och det till ett strålande pris. Sicilien i allmänhet och Etna i synnerhet har ju bjudit på flera av årets stora utropstecken; Occhipinti, Calabretta, Cornelissen och Palari är bara några av de producenter som bidragit till att min bild av Sicilien som vinregion förändrats radikalt.

Ett annat oförglömligt glas dracks tidigt i våras på Terroiristen i Köpenhamn. Lanos 1999 Barbaresco blev en riktig ögonöppnare för mig. En kraftfull, mörkfruktig och tjäradoftande nebbiolo i perfekt balans. Lite som att prova Roagna nebbioloviner för första gången fast i det här fallet föregicks upplevelsen inte av någon hype.

Samma vårdag i Köpenhamn provade vi några nebbioloviner från norra Piemonte och det är ett spår som jag inte hann följa upp under 2010. Förhoppningsvis blir det ändring på det 2011. Carema, Boca, Lessona och Gattinara står på listan och besök hos Stefan Jensen är inbokat.

Under senaste Italienbesöket blev jag bjuden på ett vin, en sangiovese di romagna som fick mig att haja till lite extra. Tyvärr minns jag inte producentens namn, det provades betydligt fler viner den kvällen och det spottades inte, men jag var övertygad om att jag hade riktigt bra chianti i glaset fram tills dess att jag tittade på etiketten. En erfarenhet som gör att jag under året tänker att titta lite närmre på Italiens andra regioner. Räkna med att det blir mer Marche, Umbrien, Trentino och Basilicata på Billigt Vin under 2010. Även om jag inte vågar hoppas på att upptäcka något av samma kaliber som Etna-vinerna så är min känsla att det finns en hel del gömda skatter runt om i landet. Jag tänker på samma sätt när det gäller Frankrike. Jag vill dricka mer rött från Loire, Bejoulaise och andra regioner som jag inte har någon koll på.

Något om Friuli- Venezia Giulia måste jag ju också få med i den här texten. Man kan väl säga att min relation till regionen har fördjupats under 2010. Jag räknar med o hoppas på att den processen kommer att fortsätta under 2011. För den som bor i Stockholm går det fr o m måndag att handla Bressans viner via beställningssortimentet. Vinomatik har tagit in fem varianter som säljs i tre-pack och det till mycket bra priser. Resten av landet får lugna sig till i februari då importören lanserar ett introduktionspaket. Förhoppningsvis följs introduktionen upp med ett Sverige-besök.

4 kommentarer:

Italienska viner sa...

Välkommen tillbaka Ingvar!

En smula spooky dock eftersom vi har Lano´s Barbaresco 2000 i karaffen...

/Patrik

Jörgen Andersson sa...

@Ingvar: Välkommen hem & Gott Nytt Billigt Vin-år! Spännande föresatser och kul att Bressan fått svensk importör, om än bara i Sthlms-regionen än så länge. Har du hört något om hur skörden blev - han verkade lite bekymrad redan i våras? Håller med om att den där Etna Rosson sticker ut - framför allt från den första sittningen när vi snurrade iväg till Bourgogne när vi letade referenser.

Ingvar Johansson sa...

Patrik ! Stefan Jensens sorgsna ögon när vi drack upp hans sista 99:a gjorde nästan lika stort intryck som vinet. Var hittade du 00:an.

Jörgen ! Gott Nytt på dig också. Skörden verkade ha blivit halvkatastrofal. Bra kvalitet men dålig kvantitet. Vissa sorter ingenting alls.

Jörgen Andersson sa...

Ajaj. Då är han inte glad, Fulvio - fast kanske kan han muntras upp av att få en introduktion på den svenska marknaden.