fredag 14 januari 2011

2007 Cavit Maso Cevara Teroldego Rotaliano


Jag fortsätter att beta av Cavits Masi Trentini. Ikväll blev det en teroldego rotaliano. Teroldego är en av Trentinos många spännande lokala druvsorter. Den sägs ha ett visst släktskap med syrah

2007 Maso Cervara har en mörkt röd färg som drar åt det violetta i kanten. Doften innehåller till att börja med en del reduktiva inslag men med lite luft blir den mycket frisk, ren och ungdomlig. Skogsbär och viol dominerar men i bakgrunden finns det en mycket diskret sumpighet.

Jag gillar doften skarpt men detta är framförallt ett vin att dricka. Det råder perfekt balans mellan frukt, syra och tanniner. Mycket jordnära men med stor integritet och personlighet. Smaken är frisk och fruktig med framförallt röda bär. Vinet är slankt men med bra kraft och intensitet i smaken. Lång, ren eftersmak där man först i slutet kan ana spåren av 15 månader på ek. Man har använt sig av både botti och barrique men andelen ny ek måste ha varit låg.

Jag måste säga att de tre Masi Trentini-viner jag provat verkligen överraskat mig positivt. Cavits toppviner har en egen karaktär fjärran från stylade prestigetappningar. Hos Cavits enoteca säljer man I Masi Trentini för mellan 10 och 12 euro.

6 kommentarer:

Italienska viner sa...

Låter bra, tillgångsproblematiken måste dock lösas. €13 för marzeminon är väl OK?

http://www.italianwineshop.it/schedaprodotto.asp?idcat=1&idnd=402&idp=807

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Patrik ! Priset låter väldigt bra, bara någon euro mer än vad vinet kostar hos Cavits enoteca. Italian wines har ett kanonsortiment och du har verkligen näsa för att hitta näthandlare.

Ruso sa...

Just kommit hem från Gambero Rossos Road Show. Provade bl.a. det här vinet. Teroldegon var ett bra vin. Pinot Neron var väl sådär. Kan ha att göra med mina egna preferenser. Provade också Altemasi Brut. Jag köpte Altemasi Riserva Graal när vi var på Cavit och ville få ett smakprov. De var lite nyfikna på hur jag kommit i kontakt med Cavit. Jag "skyllde" på dig Ingvar.

Ingvar Johansson sa...

Jag tyckte att den trentinska pinnen var trevlig men som sagt varken druv- eller ursprungstypisk. Över val tycker jag att Cavits Masi Trentiniviner är riktigt bra, särskilt de på inhemska druvor och till priserna på Cavits shop. Kul att du gillade Teroldegon. Jag ser fram emot sändningen från Foradori. Förresten, vad tyckte du om Cavits spumante ?

Ruso sa...

Nu var det ju Bruten och inte Graal som de bjöd på. Den var helt OK, men jag föredrar Ferrari Perlé. Det är lite mer bett i den. Cavit hade en Müller-Thurgau, Bottega Tonai riktigt som var riktigt trevlig, blommig doft, men ren och rätt krispig. Jag har aldrig upplevt en sådan i Tyskland.

Ingvar Johansson sa...

Jag gillar verkligen trentinsk Muller Thurgau. Väldigt aromtaisk och krispig.