söndag 16 januari 2011

2009 Baricchi Dolcetto d'Alba

Langhe-producenten Baricchi har fått en del uppmärksamhet på bloggarna den senaste tiden. Deras Barbaresco från 2004 har fått strålande omdömen. Glädjetjuten kan kanske ha något lite att göra med ett misstag från Systembolagets sida. En kort period i höstas gick det att beställa två flaskor till priset av en. Andra, som istället kommit i kontakt med Baricchis Langhe Nebbiolo, utfärdar dödskallevarning.

Några tvåpack Barbaresco fick jag inte tag på, men väl ett dito felprisat par Dolcetto d'Alba i årgång 2009 som försvann i ett slurp under hösten. Jag tyckte det var gott och önskade jag hade några till, för vardaglig konsumtion. Priset per flaska blev runt åttiolappen och det var bara att dricka och se glad ut.

När jag fick se Dolcetto d'Alban i en hylla hos Carlo Merolli under senaste Köpenhamns-turen slank det plötsligt ner några flaskor i lådan. Nu är de fanimig slut igen, uppfestade under glam och gamman och utan större eftertanke. Jag var lite störd för att de kommit med istället för en flaska till av Schiavenzas Prapò, ty så märkvärdigt är det inte - till exempel vid en jämförelse med Principianos Dolcetto d'Alba Sant' Anna, som Italienska Viner provar här - och i en värld där pengar och leverkapacitet har sina begränsningar... ja, den visan kan ni. Å andra sidan är en av mina målsättningar att ha lite okomplicerade och tillgängliga viner hemma för otvungna tillfällen och det här är ett sådant. Rent och piggt, fruktdrivet med matvänlig syra, inte utan en viss kärv elegans om man ger sig tid att reflektera en aning. Jag saknar det lite nu igen, eller om det är sval och välgjord dolcetto i största allmänhet. Finns mer hos Merolli, dagspriset när vi var där var 85 DKK/flaska eller 75 DKK/flaska vid köp av tolv (men det är att ta i i överkant). Dagspriset på SB är 164 SKr/flaska nu när prissättningen "rättats till". Märkligt.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Gillade också denna Dolcetto och har ett gäng kvar som jag hann köpa på mig via SB vid tidigare misstaget. Kommer troligen köpa på mig fler men bara till priset hos Carlo. 164kr är den inte värd.

P.

Jörgen Andersson sa...

@P: Lyllos! Men som sagt, 164 är ett på tok för högt pris.

Björn sa...

Systembolagets prissättning är ju väldigt transparent, så ett vin för 164 kr innebär att leverantören får ca 92-93 kr (ex moms och alkoholskatt) om jag räknar rätt.

Antingen tar svenska importören ut en rejäl marginal, eller så har Carlo förhandlat fram ett sanslöst bra inköpspris...

Jörgen Andersson sa...

@Björn: Ja, det är frågan... sanningen ligger kanske nånstans däremellan.