måndag 10 januari 2011

2009 Villa de Puppi Taj BlancVilla de Puppis viner har jag bara nämnt i förbigående, en underlåtelsesynd bland många. Detta trots att jag besökte dem i somras. Då framförallt för att träffa Rosa Bosco och dricka hennes viner. Vissa synder är dock ett rent nöje att gottgöra. Att blogga om, och framförallt att dricka, 2009 Villa de Puppi Taj Blanc är pure pleasure.

Vinet är gjort på 100% Tocai Friulano som jästs och lagrats på ståltank. Ingen malolaktisk jäsning. Färgen är ljust halmgul med lite gröna reflexer. Doften är ungdomligt intensiv och mycket aromatiskt. Tydliga inslag av tropiska frukter,äpple, päron och massor av mineraler.

Om doften är trevli så är smaken ett snäpp upp. En lätt, lätt antydan till sprits som hos en riktigt ung riesling. God nötighet, fullpackat med frukt, frisk syra och en mineralisk sälta. Supergott och med massor av karaktär. Jag ska låta sista flaskan ligga ett par år för att se vart det här tar vägen. Caterina de Puppi är verkligen en vinmakare att hålla ögonen på...

11 kommentarer:

Anonym sa...

I hear you, I hear you. Puppi puppi.

P.

Anonym sa...

Låter trevligt. Har du köpt detta på plats Ingvar?

/MW

Anonym sa...

Låter trevligt. Har du köpt detta på plats Ingvar?

/MW

Jörgen Andersson sa...

@Ingvar: Taj Blanc var en angenäm och obloggad bekantskap någon gång i höstas, efter att jag fått den och Dorigon vid en extravaganza i Sjörröd. Jag kunde inte sagt det ett dugg bättre! Tack för den upplevelsen, som ger mersmak. På tal om det, så menar du väl "en vinmakare VARS VINER är något att hålla ögonen på"?

Ingvar Johansson sa...

MW! Köpt på plats, det är min låda Caterina bär på bilden. Sedan fick jag en låda uppskickad.

Jörgen ! Det ena behöver ju inte utesluta det andra

Herren sa...

Låter som en riktig goding, säg till när du startar import:-)

Jörgen Andersson sa...

Ingvar! Så sant, bara man inte blir vindögd...

Fredrik sa...

Ingvar: kika på kommentaren längst ned och föreslå din friuliproducent vetja, finns ingen bättre lämpad.

http://www.who-cut-the-cheeze.se/2010/12/vin-fran-fratelli-revello/

Ingvar Johansson sa...

Hej Fredrik ! Tack för tipset. En god idé. Ska jag boka en ringside-biljett till dig på winemaker's dinnern i samband med lanseringen ?

Jörgen Andersson sa...

@Ingvar: kul med Rosa Bosco-posten på Do Bianchi & co's Friulien-blogg!

Fredrik sa...

Det är korrekt uppfattat!