onsdag 2 juni 2010

2008 Sylvain Loichet Nuits-Saint-Gerorges Les Grandes Vignes


I måndagskväll ägnade jag åt förberedelser för tisdagens arbete. Det var tråkigt och tog tid. För att stå ut lovade jag mig själv bourgogne på tisdagskvällen. Mellan avslutat arbete och hemkomst övertalade en mycket envis Jörgen mig att besöka Malmö-puben The Green Lion Inn och tugade i mig både Happy Hoppy Viking och Indianviken. Jag brukar dock hålla mina löften och korkade vid hemkomsten upp en flaska 2008 Nuits-Saint-Georges Les Grandes Vignes. Jag gillade verkligen Sylvain Loichets enkla instegsvin som provades häromveckan. Utifrån enkel logik tänkte jag att om instegsvinet var så pass bra så borde hundra kronor högre pris ge en ännu bättre upplevelse. Upplevelsen blev annorlunda men knappast bättre. Bourgogne-logik kanske ?

2008 Nuits-Saint-George Les Grandes Vignes är lite tätare och mörkare än väntat, Genomskinligt mörkt tegelröd. Doften är intressant. Pinot-komponenterna finns där men allt är väldigt nedtonat. Jag associerar till kokt kål, kryddor, hallon, pinot-parfym och en lätt sumpighet. Mineraler och järn Det finns en lätt rökighet och diskreta fattoner. Diskret är förresten en bra sammanfattning av doften. Lite väl diskret för att passa mig.

Smaken känns väldigt lätt. Om jag provat vinet ur ett svart glas hade jag nog kunnat förledas att ta det för ett vitt. Syran är mycket hög och vitvinsaktig. De finkorniga tanninerna finns där men är... diskreta. Med lite tid i glaset tittar en mycket försynt bärfrukt fram. Vinet är bland det torraste jag upplevt och tillsammans med den höga syran känns det väl asketiskt. Osötad bärsaft, järn och lätt, lätt rökighet. Det finns liksom inget hull, ingen charm, bara skinn och ben. Samtidigt känns vinet väldigt rent och elegant. Det är alltså inget förlåtande vin, inget vin som skänker tröst efter en motig dag på jobbet utan det kräver en alert drickare med sinnena på helspänn.
Att dricka vinet på egenhand är då sannerligen ingen njutning. Ikväll drack jag merparten av flaskan till hälleflundra och då var det riktigt bra. Köpt hos Emilie Vin för 220 DKK. Inget jag kommer att köpa igen utan jag satsar istället på instegsvinet.

3 kommentarer:

Jörgen Andersson sa...

Happy Hoppy Viking, ja. En riktig rackare, som gjord för att göra Billigt Vins styrelsemöten mer spirituella (eller rent av spiritistiska?). Jag tror jag får pallra mig dit på fredag och ta en till...

Anonym sa...

Just viner från Nuits-St-Georges brukar enligt min erfarenhet vara de viner som är som mest slutna som unga. I blindprovningar har jag allt som oftast misstagit de från att vara pinot noir öht.

/Arvid

Ingvar Johansson sa...

Hej Arvid, Jag är verkligen en dilettant när det gäller pinot noir i allmänhet och bourgogne i synnerhet och borde väl egentligen hålla mitt tyckande för mig själv. Håller med dig om att detta inte är någon övertydlig Pinot-karaktär. Fast å andra sidan vet jag inte vad jag skulle gissat på istället vid en blindtest.