onsdag 9 juni 2010

2004 Bressan Schioppettino - Friulienprojektet del 9


Jag upphör aldrig att fascineras över den skatt som Friuliens inhemska druvor utgörIgår drack jag ribolla gialla så det är väl rätt naturligt att följa upp med en ribolla nera ikväll, druvan som är något mer känd som schioppettino. Precis som med den gula varianten går anorna tillbaka till åtminstone 1200-talet. Schioppettino var nästintill bortglömd och utrotad när den rädddades av en man vid namn Paolo Rapuzzi. Han sökte i Friulien och Slovenien och hittade de sista existerande rankorna som planterades i hans vingård i Ronchi di Cialla. All nyplanterad schioppettino härstammar från härifrån. Namnet kommer från italienskans scoppiare, spricka, explodera och en teori är att det har att göra med druvans tjocka och krispiga skal.

Den bästa schioppettino jag har druckit är Bressans variant och att öppna en flaska ikväll kändes som en lämplig uppmjukning inför lördagens möte med Fulvio Bressan. Bressan kör med lång urlakning vid 25 graders tempratur, jäser och påbörjar lagringen på ståltank innan vinet får två år på 2000-liters ekfat. I glaset har vinet förändrats en del sedan senaste provningen. De blå reflexerna är helt borta och färgen har antagit en mer brunröd nyans. Den är fortfarande rätt tät men transparent.

Doften skulle kunna vara en annan förklaring till namnet för den är verkligen explosiv. Jag associerar direkt till en blandning av syrah från norra Rhone och cabernet franc. Här finns en intensiv bärfrukt med hallon, björnbär och svarta vinbär i frontlinjen. Precis som i flera andra av Bressans röda viner hittar jag en fläderaktig blommighet. I nästa lager dyker det upp svartpeppar, multna löv och kanel. Verkligen heady stuff.

Smaken följer aromerna väldigt väl. Vinet har en slank och förhållandesvis lätt känsla men är ändå väldigt kraftfull. Precis så här vill jag att ett rött vin ska vara. Kraftfullt och intensivt utan att vara tungt. Söt, god bärfrukt tumlar runt i munnen och packar in den livliga syran. Tanninerna är väl avrundade men håller ihop paktet med bestämda nypor. Lång häftig eftersmak som mynnar ut i en klockren blandning av violpastill och svartvinbärs-Vick.

Ett vin i absolut toppklass som befinner sig på samma höga nivå som de nebbioloviner Merolli och Philipson skämt bort oss med. Bressan kommer att importeras till Sverige av Vinomatik. Jag köpte mina flaskor hos Winewise för 165 DKK

5 kommentarer:

Italienska viner sa...

Sedär, svensk importör och allt. Vinet låter läckert, har det "matvin" skrivet över hela sig?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Intatuerat i pannan med röda versaler skulle jag nog vilja säga

Anonym sa...

Bressan på hemmaplan är inte en sekund för sent! Oerhört svårfunnit (eller inte funnet alls) för oss som är begränsade till mellaneuropeiska närbutiker.

Fast det här är svårt att förstå sig på: http://systembolaget.se/SokDrycker/Produkt?VaruNr=72859&Butik=0&SokStrangar=

Avatar Vin & Sprit AB?
Piratimport? Och frågan är när det är bättre att inte ha en hemsida än att ha en, liksom?
http://www.avatarvin.se/Hem.html

/MW

Ingvar Johansson sa...

Avatarhistorien är mystisk. Jag frågade Bressans om de kände till något men ställde sig helt frågande. Vid kontakt med Avatar meddelade de att flaskorna var på väg från Italien. Minst sagt skumt. Finns heller ingen information på Vinomatiks hemsida. Förhoppningsvis går det att räta ut en del frågetecken på lördag. Kolla annars med Stefan Jensen på Winewise. Kan han tänka sig att skicka på samma villkor som Atom Wine, 95 DKK för sex flaskor, så hamnar man ändå hyggligt rätt i pris

Didrik sa...

Hej!

Avatar Vin & Sprit etablerades november 2009 och blev fullt verksamma från juni/juli 2010. Vi samarbetar med ett stort antal mindre producenter i Italien och nu i uppstartfasen konsoliderar vi beställningarna i Turin varefter varorna skickas till Sverige.

Avatars lager ligger i Göteborg, och vi planerar även ett mindre lager i Stockholm.

Bressan Schioppetino kommer att lanseras (flaskvis) på Beställningssortimentet från 1 januari 2011, då med ett lägre försäljningspris. Om volymerna tillåter oss att beställa större partier, kommer vi att kunna sänka priset betydligt framöver.

Vi har tagit kontakt med Bressan och dom har nu informerat alla i sin organisation om förhållanden på den svenske marknaden.

Hoppas detta ger lite mera klarhet i förhållanden runt import av Bressans viner. Kontakta mig gärna direkt om ni har frågor (didrik@avatarvin.se).

Mvh Didrik
Avatar Vin & Sprit AB

www.avatarvin.se