fredag 4 juni 2010

2007 Domaine des Ouleb Thaleb Tandem Syrah du Maroc

Alain Graillot - demonproducent från Crozes-Hermitages - cykelsemestrar på tandem i Marocko. Träffar landsmän på en vingård bland kullarna vid Rommani inte långt från Casablanca. Väljer tillsammans med dem ut syrahdruvor från fina gamla stockar som blir till vinet Tandem (så klart).

Projektet är inte alldeles nytt - årgångar tillbaka till 2005 har kunnat spåras på nätet - och är uppenbarligen livskraftigt. Nu har en sändning av Tandem årgång 2007 nått Systembolagets hyllor. Det nådde också topplistan över majnyheter enligt Räknetrissens uträkningar.

Ett avslappnat hobbyprojekt vid sidan om? Ett sätt att lyfta en region i ett relativt okänt vinland genom att låna ut sitt namn? Nykolonialism (andra fransoser, bland annat Gérard Depardieu, har också börjat producera vin i trakten)?

Kanske lite av allt det där. Tandem årgång 2007 har i alla fall inget slappt eller hafsigt över sig. Tvärtom är det en skarp sak som tjongar till ordentligt i näsa och mun. Purung syrah med framträdande syra, lingonfrisk frukt och en varm kryddighet. Jag visste inte vad jag skulle förvänta mig och blir positivt överraskad. Ett vin i en inbjudande och samtidigt ren stil som tilltalar mig mycket. Ytterligare ett bra exempel på vad man kan få för 118 spänn nuförtiden (se också här). Hade ursprunget varit Crozes-Hermitage hade prislappen varit en annan.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Drack denna i torsdags och tycker ändå en Crozes-Hermitage Les Launes för 19kr mer ger betydligt mer för pengarna. Men Tandem är inte dålig på något sätt. Men inte heller wow. Lite lagom helt enkelt och kanske tyvärr lite tråkig. Låter de andra flaskorna ligga lite får vi se om något kan hända.

P.

Anonym sa...

Öhh 21kr mer hehe. För tidigt.

P.

Jörgen Andersson sa...

P! Jag har tyvärr inte provat Les Launes, det verkar som något att göra vid tillfälle. Nej, Tandem är väl inget som knockar en ur stulen, inte "WOOOW!!!" men kanske ett mer smånöjt "wow... - inte alls tokigt". Jag skulle inte säga tråkigt i a f. Men håller med dig om att det roligaste är att se hur det blir om något/några år. Glömde skriva det - tack!

Morten Pedersen sa...

Morsom label.

Jeg har ovetatt http://blopp.no og gjort den nordisk. Meld gjerne inn din blogg i oversikten.