torsdag 3 juni 2010

2007 Pian dell Orino Rosso di Montalcino


Pian dell'Orino drivs av paret Caroline Pobitzer och Jan Hendrik Erbach. De är relativa nykomlingar på den toskanska vinscenen men startade upp verksamheten med mycket know-how och säkerligen en hel del kapital i bagaget. Man konverterade först odlingarna till ekologisk drift och sedan till biodynamisk. Hela projektet andas ambition och extrem noggrannhet. På sina 6 ha odlar man uteslutande Sangiovese Grosso och man buteljerar årligen c a 25.000 flaskor.

Caroline är uppvuxen i Alto Adige på det praktfulla slottet Castel Katzenzungen och Jan Hendrik är född i Tyskland. På något sätt känns det som att man lyckas kombinera aristokratisk elegans med tysk precision i sina viner. Samtidigt handlar det om ett genuint toskanskt vin.

2007 Rosso di Montalcino kommer från egendomens yngsta stockar. Vinet har lagrats i 15 månader på en blandning av 30 hl-fat och 5hl diton. Doften är mycket öppen och inbjudande. Generöst och sötfruktigt med körsbär, jordgubbar och plommon i främsta rummet. I bakgrunden dyker det upp björnklister. Som en pendang till allt detta ljuvliga finns det också en lite skitig underton.

Hur trevligt det än är att sniffa på så är denna Rosso di Montalcino ett vin att dricka. Gärna i stora, girigt hedonistiska klunkar. Det är perfekt balanserat med den generösa frukten, hög syra och väl integrerade tanniner. Sitter som en Barolo Boys-keps till en hängmörad entrecote från Bjärhus.

Vinet kan köpas hos Helsingborgs Vinhus eller Emilie vin. Italienska Viner har i vanlig ordning redan hunnit smaka.

1 kommentar:

Italienska viner sa...

Mmm, ett synnerligen ljuvligt vin. Superb sangiovesefrukt är som sagt svårslaget om än inte oslagbart. Man vågar ju bara ana vad Brunello nollfyran har i skjortärmen.

/Patrik