lördag 10 januari 2009

Simon Unna RIP


I torsdags packade jag ihop mina saker tidigt, gick ner till stationen och löste en biljett till Helsingör för en stunds verklighetsflykt, för att besöka en plats där förändringens vind inte blåser riktigt lika hårt, där den rådande tidsandan inte fått riktigt samma effekter, där de stora kedjorna ännu inte tagit livet av småbutikerna

Första stoppet i Helsingör blev som så många gånger förr Simon Unnas vinhandel. Denna gången möttes jag av en nedsläckt lokal, tomma skyltfönster och en tillsalu skylt på dörren (tack och lov ingen kan köpas skylt, det hade varit för mycket). Hur har detta kunnat få ske ? Simon Unna har legat på samma ställe i flera hundra år. En fin lokal, liten men med högt i tak. Fantastiskt ljus tack vare stora fönster. Också förstås ett väldigt bra sortiment. Jag hade i och för sig redan anat att allting inte stått rätt till. Hemsidan uppdaterades inte, mailbeställningar bekräftades inte och i december var affären stängd trots julmarknadsöppet i resten av stan. Men vem hade kunnat tro att detta var möjligt.

Jag gick vidare, mot Axeltorv och Helsingörs andra affär för kvalitetsviner, Excel Wine. Släckt, mörkt och fullständigt tomt. Ingen affär jag kommer att sakna på samma sätt som Simon Unna men ändå väldigt trist.

Simon Unna var en del av Jysk Vin men med ett starkt fokus på spännande producenter, hög kvalité och bra priser. Excel Wine var såvitt jag vet helt fristående, inte särskilt välskött men ofta många bra viner i butiken. Framförallt så drevs butikerna av intresserade, engagerade och kunniga personer som det gick att före ett vettigt samtal med. Personer vars rekommendationer faktiskt betydde något. Det kommer säkert att gå att handla bra vin i Helsingör i framtiden också men det blir inte lika roligt.

10 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Jag var en runda i Helsingör i somras, mest för att kolla in utbudet. Var ofta i Helsingör för ett decennium sedan och handlade gammal Bordeaux, Bourgogne etc för en spottstyver! Vinkompagniet hade ju en fantastisk källare där jag bland många fantastiska flaskor köpte bland annat 1959 Figeac för 750 DKK, Grand Puy Ducasse 1959 för 450 DKK och en 1966 Pichon Baron för 400!!! Alla fantastiska. Men jag antar det är nya ägare för det som är kvar är skyhögt prissatt, förvarat på misshandelsnivå och sortimentet i övrigt beklämmande. Kunskapen i butiken är dock densamma; obefintlig. Man lever i tron att 1855-års klassifikation precis skrivits!

Excel besökte jag och fick även med mig en flaska därifrån. Pratade en hel del med ägaren och först gav han ett trevligt om än lätt nonchalant intryck. När han så insåg jag inte tänkte köpa hans dyraste flaskor, eller halva butiken blev han genast tvär att ha att göra med. Jag är ändå dansk i grunden och talar flytande så det var ingen "svenskissue" iaf! Han var likadan mot danskar...

Det faktum att massor av flaskor inte var prissatta irriterade mig då man var tvungen fråga om allt (vilket blev snudd på komiskt då han var synnerligen ointresserad av att berätta!). Det fanns en del intressant i butiken men inget som man inte kan få billigare i Köpenhamn. Bland annat hade han Qta do Crastos 2005 från gamla stockar. Den tog SB 199 kr för tidigae i år. Han skulle ha 250 DKK!! Nåja, jag sörjer inte butiken men det är ändå trist även denna försvunnit. Visst var det en HJ Hansen där förr?

Unna minns jag väl. Sortimentet var väl aldrig upphetsande men ett par roliga köp har jag gjort där. Någon gammal Amarone och dito Bordeaux.

Min känsla var ändå att jämfört med för 10 år sedan har Helsingör tappat ofantligt i utbud och kvalitet. Makalös likriktning. Men ska man finna en schysst vardagsflaska för ingenting har ju stan ändå något bjussa på. Dessutom saknar jag att kunna köpa port och sherry för 30 kr flskan. Knappast för att inmundiga men för delikata såser!

Tror jag håller på att bli gammal för jag avslutar det hela med:
Det var bättre förr!

Ingvar Johansson sa...

Hej Niklas ! Jag håller helt med dig beträffande Excel och jag är inte förvånad över att butiken är stängd. Samtidigt har jag haft en del roliga stunder där och flera Fawlty Towers-liknande situationer. Och du har helt rätt. Det var tidigare en HJ Hansen.
Jag handlar nästan bara för snar konsumtion och då var Simon Unna väldigt bra.
Vinkomagniet är en blek skugga av vad det en gång var men det är fortfarande lite småkul att titta in.

I slutet av sjuttiotalet och in på halva 80-talet när jag åkte över för att handla elefantöl, gammeldansk och alkoholstarka fruktviner hade jag ofta sällskap med en kille som alltid handlade vad jag tyckte var märkliga flaskor som var onödigt dyra. Ibland kostade en dryg hundring. Han har idag en rätt imponerande samling Bordeauxer och bourgogner i sin källare. Fast jag vill nog ändå hävda att jag hade roligare. Så visst var det bättre förr.

Anonym sa...

Det var som fan!!. Simon Unna borta. Jag har många och som föregående skribenter sagt lätt skruvade minnen från denna affär. Jag har handlat där sedan mitten på 1960-talet ( då mest elefantöl, etc). Däremot har jag inte tyckt att dom hållt måttet de senaste 5-10 åren. Vinkompagniet för ca 8 år sedan kunde man hitta fynd, tex Pichon Comtesse 1962 för 400 dk, Torres Mas La Plana 1978, 1983, 1985 för ca 300 dk och dom var riktigt bra. Tyvärr har jag också hört att Vk nu håller låg klass.

Ingvar Johansson sa...

Kanske är det så att jag saknar Simon Unna av nostalgiska skäl. Samtidigt hade de Villa Russiz viner från Friulien till bra priser och det finns ju faktiskt en hel del annat bra i Jysk vins katalog. Men man hittade inget omtumlande och inga rariteter.

Anonym sa...

var inne där igår och köpte lite öl och cider. Bara svenska ungdomar med kass attityd. Dessutom var det oerhört dyrt (köpte ändå i några burkar öl och cider hade bråttom till båten och orkade inte stå i kö på båten).

Jag ville ha kvitto som jag fick efter påtryckningar. Kvittot var på svenska och summan stämde inte. Förmodligen säljer de numer alkohol svart där och printar ut falska kvitton. Skickade ett tips till polisen i Helsingör om detta då jag retar mig på detta förfall -varit i Helsingör sedan 70-talet och sett hur uselt det blivit.

Hoppas dom åker dit. Lör ju göra det förr eller senare - helsg förr hoppas jag.

Mvh / Thomas

Ingvar Johansson sa...

Det har tydligen blivit helskumt. Att driva vinhandel i Helsingör är nog inte helt enkelt. Synd på den vackra lokalen.

Anonym sa...

Kära skribenter. Som ny ägare och ansvarig av nuvarande butik från 2010 så har jag nu efter tips av kunder att kritiken av butiken här på denna sida är skandalös. Välkomna på ett nytt besök så kommer ni få en annan syn. Väl mött. Simon Unna Vin&Sprit

Ingvar Johansson sa...

HejAnonym ! Exakt vad är det du tycker är skandalöst ? Jag, som skrev inlägget, uttryckte mig positivt. Signaturen Thomas skriver om en upplevelse han haft och hur han upplevde situationen./Ingvar

Unknown sa...

Hej Ingvar. Ja alla upplevelser är ju olika men vi strävar alltid efter ett gott rykte som vi också etablerat i Helsingør och det är verkligen tråkigt att läsa Thomas inlägg. Jag hoppas han verkligen återkommer på ett ny besök. Att han tycker att Helsingør blivit så uselt är ledsamt att höra då vi drivit butiken i många år med väldigt många nöjda kunder så tycker annorlunda. Mvh Simon Unna Vin&Sprit

Unknown sa...

Den 23 juli 2018 blev vi MYCKET spydigt tilltalade hos Simon Unna av den personen vi inte
sett där tidigare år.
Vi vände på klacken och gick ut och kommer INTE i fortsättningen att handla där.
De flesta butiker har ju ändå samma priser så varför utsätta sig för en sånt bemötande.
/Kerstin, Pernilla o Janne