fredag 16 januari 2009

Röda listan revisited

Januari. Nyhetstorka på Bolaget, säkerligen en riktig bedömning av kundkretsens vilja/förmåga att hala upp lädret efter helgernas utsvävningar.

En lågsniffning över det prisnedsatta sortimentet ger intressant utdelning. Loimers budgetriesling från 2007 (tillfällig nyhet i augusti) har sänkts från 99 till 79 kronor. Finns i skrivande stund kvar i några spridda butiker, i en mängd som borde kunna garantera den hugade att kunna kamma hem några flaskor vid snabbt agerande. Har snarast blivit snäppet bättre än sist det avnjöts och bör kunna hålla sig i fin form i alla fall fram till sommarens kvälls-sittningar på verandan.

Finare Vinare har testat Loimer tillsammans med en 1000-Eimer-Berg från Wachau samt Gobelsburger-rieslingen här.

En annan österrikare - från Steiermark - är 2007 Skoffignon, innehållande sauvignon blanc och welschriesling. Första flaskan jag testade fann jag sur och tvär (jag tyckte att jag ändå fick smaka lite när jag hällde en skvätt i risotton), medan den andra (som jag var nödsakad att pröva när en del av den hamnat i laxsoppan) föll i godare jord - blommigare och mjukare. Ojämn kvalitet? Min dagsform? Oavsett, det funkar att ha i maten och för 63 riksdaler är det inte mycket att tjafsa om. Min själs älskade gillade också den andra flaskan. Finns gott om det kvar än så länge.

En sauvignon blanc från nyazeeländska distriktet Martinborough, 2007 Palliser Estate, har fångat mitt intresse. Nedsatt från 119 kronor till 95 kan det vara värt ett försök.

Jag lägger märke till en intressant sak, möjligen en nymodighet: 2003 Zull Riesling Innere Bergen kostar nu 112 spänn. Det tidigare priset var 140, men även det var nedsatt (från 174 kronor). Alltså: stegvisa hopp ner mot nollstrecket, i god mellandagsrea-tradition. Någon gång i januari blir det plötsligt 70% rabatt på de kvarvarande lammullströjorna.

Nu brukar det ju så dags handla om märkliga färger, udda storlekar och urmodiga modeller. Och kanske Zull-rieslingen är ett skitvin - eller snarare ett ointressant vin - men ändå: P1:s Karsten Thurfjell och BK Wine är ganska välvilligt inställda, medan för mig okända sajten vinvin.se finner vinet endimensionellt och klumpigt. Kanske var det första priset helt i överkant, medan det nuvarande representerar en möjlighet att köpa på sig och stoppa undan några flaskor och se hur de klarar några till år på korken.

Vem vet? Jag vet i alla fall att jag grämer mig för att jag slösat bort tid och pengar på att tokjaga möjliga fyndviner till vrakpris medan 2005 Winkel Jesuitengarten Riesling Erstes Gewächs, som en tid fanns i reasortimentet för cirka 170 kronor, har dunstat från listan på grund av slutförsäljning. Det har förmodligen varit det allra bästa köpet i listan på senare tid - jag vet att man inte ska gråta över spillt vin men ibland är det nära till hands.

Listan över rödviner listar säkert många fina fynd, i prisklassen 250 - 1000 pix, för den som är stadd vid kassa. När jag tittar till Finca Garbet igen har även det sänkts en gång till, nu från 750 till 600 kronor (det tycks inte som om en enda flarra gått åt sen sist). Ursprungspriset var 944 spänn. Fortsätter devalveringen några omgångar till kanske man skulle slå till?

Här finns ett österrikiskt tjut, Weninger Blaufränkisch Hochäcker 2005 (nr 98133), som är helt ok för sitt nya pris, 93 bagare. Men är man ute efter mesta möjliga YPK (yrsel per krona) finns bara ett riktigt bra kap: en liters pappförpackning av Vin de Limoux Syrah för 39 kronor. Det ska finnas några exemplar på Regeringsgatan i Stockholm och ett fåtal på Center Syd i Löddeköpinge. Men det är knappast tillrådligt. Hemsidan uppger juni 2003 som systembolagets provningsdatum av vinet, och man kan ju bara föreställa sig vad fem år i kartong på en dammig bolagshylla gjort med det. Kan inte någon barmhärtig människa bara hälla ut det?

4 kommentarer:

Niklas Jörgensen sa...

Den röda österrikaren har jag testat - först stum, snipig och allmänt intetsägande. Så efter att ha fått stå över natten visade den upp lingontoner, klarbär, fin kryddighet - inte olik en norditalienare a la Barbera eller Grignolino. Men faktum kvarstår; det var nätt och jämnt värt sitt reapris...

De vita däremot....

Fredrik sa...

Kul tajming, jag har precis gjort en dykning i reaträsket även jag. För min del kom jag upp med några flaskor Loimer och Carracedo. Den sista var kanske inte lika nedsatt, men jag var nyfiken på Bierzo...

Andra alternativ jag var inne på men som fick vara för nu var 2006 Hiedler Riesling Heiligenstein och 2004 Meinert Synchronicity. Den sista är sänkt från 259 till 159, inte illa procentuellt sätt.

Jörgen Andersson sa...

Röda österrikaren - det var ett tag sedan jag drack den och minns den med ett vagt välbehag. Men du har rätt Niklas, för 93 spänn klarar den bara med nöd&näppe ribban till prisvärt och varför då lägga pengar på den när det finns så många andra bättre i den prisklassen. Låt den ruttna på hyllorna!
Fredrik - kul att du rotat bland spanjorer & sydafrikaner, dom brukar jag skumma förbi men där finns förstås fynd att göra. Hiedler Heiligenstein har jag nosat på, men inte fått tummarna loss. Deras Urestein, en billigare riesling, tycker jag ibland är helt ok, ibland tycker jag den är tillknäppt och spretig på samma gång om det är möjligt.

Anonym sa...

En annan rekommendation är Tilenus som är sänkt till 220, kanske fortfarande lite i överkant men klart värt ett prov om man är ute efter Bierzo.

Något lite roligare och mer prisvärt är dock magnumflarran Cumal som är sänkt till 370 vilket den definitivt är värd. Låt den ligga ett litet tag dock, den var hyfsat drickfärdig på vanlig flaska för nån månad sen.

/G.K.