lördag 31 januari 2009

2003 Gewurztraminer Alsace Grand Cru Brand

I går kväll var det ingen som orkade laga mat. Ambitionerna räckte inte längre än till att hämta thaimat hos den mest närbelägna asiaten. Väl där upptäckte vi ett nytt ansikte i köket och när vi började duka fram märktes att maten var betydligt mer ambitiös än tidigare. Jag plockade bort ölflaskorna och hämtade den gewurztraminer som tursamt nog hade sställts i kylskåpet kvällen innan.

2003 Gewurztraminer Alsace Grand Cru Brand görs av koperativet Cave du Turckheim
som har flera olika grand cru-betecknade vingårdar, däribland Brand som är beläget på en sluttning strax utanför byn Turckheim.

Vinet har en ljust guldgul färg. Man ser redan när man snurrar runt det i glaset att det har en hög densitet. Doften är mycket intensiv, nästan påträngande parfymerad. Den innehåller de klassiska gewutzarmonerna med väldigt tydlig lychee och rosor, druvighet och kryddor. En god doft som nästan blir för mycket.

Smaken följer doften väldigt väl. Även den är mycket intensiv med honung och tropisk frukt i inledning. Sedan följer en för druvsorten ovanligt bra syra, lite bitterhet och kryddighet. Syran i kombination med alkoholen lyfter smaken och får den att hänga kvar länge.

En väldigt bra gewurztraminer som jag gärna dricker igen. Kostade c a 100DKK hos Irma (eller var det Superbrugsen ??). Vinet passade väl till maten även om jag nog hellre dricker en tysk halvtorr riesling nästa gång jag hämtar Thaimat och sparar gewurzen till en bit munster

Inga kommentarer: