torsdag 28 januari 2016

2014 De Fermo Montepulciano D'Abruzzo Concrete


Här kommer ytterligare ett namn att lägga till listan över montepulcianoproducenter att prova. Där finns ju redan giganterna Emidio Pepe och Valentini, sedan har vi Aurora-koperativet och naturligtvis Stefano Cirelli. Nicoletta de Fermo försvarar väl sin plats i den illustra skaran.

Vi har att göra med en rätt ny biodynamisk producent som håller till i Valentini-land, i byn Loreto Apruntino. Odlingarna ligger på ungefär 300 meters höjd. På 17 hektar odlar man chardonnay, pecorino och montepulciano. Källararbetet är föredömligt återhållsamt. Man arbetar med naturjäst och buteljerar ofiltrerat. Av den montepulciano gör man tre olika buteljeringar, en Cerasuolo (rosévarianten av montepulciano) som fått tre glas av Gambero Rosso två år i rad, en bottilagard variant och så då kvällens vin.

2014 Concrete är det senaste tillskottet i Nicoletta de Fermos sortiment. Som framgår av namnet så är den lagrad på cementtank. Concrete  är relativt lätt för att vara en montepulciano. Druvorna skördas en vecka tidigare än de som används till den bottilagrade varianten och macereras i fem dagar. Doften är ungdomligt pigg och fruktdriven. Rak, okomplicerad och rustik. Smaken fungerar på precis samma sätt. Öppen, tillgänglig med bra syror och lätta men ändå tydliga tanniner.

Ett enkelt men på inget sätt simpelt vin. Finns hos Terroiristen i Köpenhamn.

Inga kommentarer: