tisdag 5 januari 2016

1997 I Clivi Galea

I söndags hade vi en BYOB-sittning hemma hos It-viner där även Vinosapien och Lessrof deltog och bidrog. I vanlig ordning provades en massa bra och intressanta viner. Att fokusera ett blogginlägg på ett av de viner jag själv hade med kan ju tyckas en aning magstarkt. Även om det var ett bra vin så var det säkert inte dagens bäst. Däremot var det vinet jag lärde mig mest av.

I Clivi är en producent som har enorm respekt i Friulien men som inte gör så mycket väsen av sig. Ferdinando Zanusso drog igång verksamheten för dryga tjugo år sedan med ambitionen att göra viner som gav maximalt uttryck för områdets terroir. Man har cirka tolk hektar med riktigt gamla stockar, 8 ligger i Colli Orientale och fyra i Collio. Produktionen är ekologisk, koventionell vinifiering med naturlig jäst, all lagring på ståltank och lång tid på fällningen. Viner gjorda i Mario Schiopettos anda. De gör idag ett vin som får ligga 140 månader... En stor del av produktionen är friulano, man buteljerar åtminstone fyra olika varianter.

I söndags provade vi två varianter av vingårdsfriulanon Galea, en 2011 och en 1997. 11:an var något av en besvikelse. Runt bordet talades det om sauvignon blanc-vibbar och permanentvätska. Själv tyckte jag att det var en någorlunda habil och rätt typisk friulano med just sauvignon-drag, förhållandevis bra syra och mycket mineraltoner. Inte så dumt men heller inget jag skulle köpa igen för 185 DKK.

97:an var en helt annan uppenbarelse. Vacker, helt klar guldgul färg. Doften har verkligen pondus och elegans. Tydliga mognadstoner men ändå mycket vitalt. Vita blommor, vild fänkål, citrus och mineraler. Smaken också den vital med den där druvtypiska mandeltonen i avslutningen. Verkligen elegant och nobelt vin med både djup och bredd. Fortfarande bra syror och lång eftersmak.

Sitter nu här med sista skvätten och vinet har inte tappat det minsta efter tre dagar i öppen flaska. Verkligen imponerande vin och bland det allra bästa konventionella vita viner från Friulien jag provat. Hade verkligen inte kunnat drömma om att 2011:an skulle kunna utvecklas till en sådan skönhet. Niche Vin säljer och har både 2011 och 2000 på lager. Gamlingen kostar en hundring extra och för oss som börjar komma upp i åren känns det som väl använda pengar.


1 kommentar:

Italienska viner sa...

Härligt vin. 11:an har skakat av sig permanentvätskan men det är mycket popcorn och lite rostade toner ikväll, skumt det där med vin, som sagt.

/Patrik