onsdag 13 januari 2016

2011 Tatsis Winery Old Roots Xinomavro


Det här är för bra för att bara flimra förbi i instagram-flödet. Eller kanske inte för bra med tanke på alla storheter som passerar revy men för intressant. Under det senaste året har jag druckit och provat rätt många xinomavro och blivit väldigt förtjust. En kraftfull, sträv och syrlig druva som lätt kan skicka en provare till Etna eller Piemonte. Nebbiolo (eller nerello) är en given association när man provar xinomavro men ofta lite mindre frukt och en lite varmare känsla. Här har vi en alldeles unik och egen tolkning som inte riktigt liknar någon tidigare provad variant.

2011 Tatsis Old Roots Xinomavro kommer från 60-åriga stockar. Naturlig jäsning, ingen filtrering och ett år på fat. Initialt känns vinet rätt tvärt och knutet men efter ett antal timmar på karaff så händer det verkligen saker. Doften är intensiv med inslag av viol, mörka körsbär, tomatpuré och österländska kryddor. Smaken är ganska fyllig med nästan tuggbar frukt, bra syra och rejält tuffa tanniner. Tack vare den fina frukten känns tanninerna inte störande. Rejält, rustikt på gränsen till burdust. Vinet dricks över två dagar och det är definitivt bäst dag två när det lugnat ned sig lite. Det som jag tycker gör Old Roots Xinomavro extra kul är att det har de druvtypiska dragen på plats och sedan något lite extra som skiljer ut det från mängden. I det här fallet den häftiga frukten.

Jag vet inte var jag skulle ha placerat det här vinet om jag serverats det blint. Tankarna far iväg till en barbera/nebbiolo-blandning eller möjligen Toskana. Fascinerande vin som sagt och det blir definitivt påfyllning som ska få ligga till sig några år. Finns (förhoppningsvis) att köpas via Oinofilia.

Inga kommentarer: