torsdag 9 april 2015

2011 Borgo del Tiglio Collio Bianco

Efter den grekiska utsvävningen är det dags att återvända till hemmahamn för en avstämning. Av någon anledning har jag inte bloggat om Nicola Manferrari och hans Borgo del Tiglio trots att jag besökt egendomen och verkligen gillar vinerna. Kanske är det värt att stanna upp ett ögonblick och fundera över hur det kommer sig att en producent som Borgo del Tiglio nästan verkar ha fallit i glömska. Här har vi att göra med en av Friuli-Venezia Giulias verkliga pionjärer som gjort kvalitetsviner i dryga 30 år, som hållit fast vid sin ursprungliga vision om hur man gör lagringsdugliga och komplexa vita viner. Grundreceptet, kanske inte det mest trendriktiga,  har hela tiden varit stor nogrannhet i alla moment, sen skörd och lagring på fat.

Collio Bianco är ett av Borgo del Tiglios instegsviner. Såväl pris som kvalité talar för att instegsvin  egentligen borde stå inom citationstecken. Vinet är gjort på 50 % tocai friulano, 40% sauvignon och 10% riesling, f ö samma blandning som Borgo del Tiglios toppvin Studio Bianco. Det har jästs och lagrats tio månader på använda barrique. Färgen är ljust guldgul med lite gröna stick. Doften är rätt återhållsam och mer elegant än in your face. Här samsas den typiska Collio-mineraliteten med persika, aprikos och en diskret blommighet. Smaken är en bra spegling av doften. Mineraler och diskreta fattoner bildar fond för den mogna frukten att breda ut sig på. Det är en rik, komplex smak med pondus, elegans och balans.

Oj så gott det här vinet är. Och så gott det kommer att bli. Och så kul att Enjoy importerar till riktigt bra pris.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ingvar!

Ville bara återkoppla till min fråga om mat och orange-vin några bloggposter tidigare. Drack mitt första orange-vin igår (Radikon Slatnik) och jag fick verkligen mersmak. Riktigt gott och en perfekt matchning till "Kreolskans gryta" (googla om du inte vet vad det är). Tyvärr har ju inte Systembolaget mycket att erbjuda vad det gäller orange-vin så det blir väl till att leta utomlands. Har du några bra tips?

Vänligen

/Joachim

Ingvar Johansson sa...

Hej Joachim !
Så kul att det föll väl ut. Jag menar att du har den stora upplevelsen framför dig. Oslavia är verkligen spännande. På systembolaget finns två orangeviner från Roxanich, både mycket bra. Det finns en del via Winetrade som kan beställas inom Stockholm. Radikons grannar Gravner och Princic t ex.

Bästa stället att handla orange-vin på är väl annars http://orange-wines.com/. Vetiiga priser, snabba, pålitliga och rimlig frakt.

Lycka till...

Anonym sa...

Tack Ingvar!

/Joachim