söndag 12 januari 2014

"Barolo", "Barbaresco", The Next Dylan och BAROLO!!!!!

Häromveckan fick jag ett erbjudande om varuprov på barolo och barbaresco i budgetklass. 2010 Ricossa Barbaresco och 2009 Ricossa Barolo är med största sannolikhet monopolets billigaste varianter med sina 99 kr respektive 149 kr. Jag närmade mig flaskorna med lika delar skepsis och nyfikenhet.

Min första reaktion var positiv förvåning. Ur båda kuporna stiger vad som måste beskrivas som korrekta nebbioloångor. Barbarescon känns lite enklare och lättare medan barolons doft har lite mer pondus och djup. Smakmässigt måste jag säga att barolon på alla sätt utklassar barbarescon. Återigen ett annat djup. Dessutom finns det en märklig, svårdefinerad bismak som stör något hos barbarescon.

Sammanfattningsvis två hyggligt druv- och ursprungstypiska viner som levererar väl i förhållandet till prislappen med ett extra plus till barolon.

MEN...


Elliott Murphy
 
Steve Forbert
John Prine

Sedan har vi det här med barolo och barbaresco. I min vinvärld är det en självmotsägelse att tänka i termer av budget-barolo eller vardagsbarbaresco. Dessa appellationer väcker förväntningar på något extra och jag har väldigt svårt att betrakta Ricassos båda viner som äkta vara.

När jag smakar Ricossas båda viner kan jag inte låta bli att tänka på alla artister som under några 70-tals år av mindre begåvade marknadsförare försågs med vad som kom att bli en rejäl kvarnsten runt halsen. Epitetet "The Next Dylan" sänkte mer än en karriär. Någon som minns Elliot Murphy idag ? John Prine ? Willy Nile ? Steve Forbert ? En samling habila hantverkare och begåvade singer/songwriters som fick massor med uppmärksamhet och sedan befanns vara allt för lättviktiga vid en riktigt jämförelse med orginalet. 

Ricossas viner fick därför följas av ett favoritvin från en favoritproducent. Ingen rättvis jämförelse alls men ändå befogad, kanske man till och med ska säga välförtjänt...  2005 Fenocchio Barolo Bussia kostade när det begav sig ungefär dubbelt så mycket som Ricossas Barolo. Vi har att göra med ett vingårdsbetecknat vin som dessutom nått en viss utveckling. Och här finns allt det jag vill ha hos en barolo, och det i hög upplösning. Här finns exaktheten, precisionen, djupet och klarheten. En betagande doft som gör något med mig, talar till mig, lockar och charmar. En upplevelse att minnas. Smaken levererar precis det som den ska. Återigen fångas man av balans, elegans och den där trollbindande kombinationen av pondus och lätthet. Här snackar vi om skillnader som gör en skillnad.

Nej, vill jag dricka barolo eller barbaresco så är det inte Ricassos tolkningar jag kommer att välja. Skulle jag däremot rekommendera en vettig nebbiolo för en billig peng till en person som av någon outgrundlig anledning prompt vill handla sitt vin på systembolaget så är Ricasso inget dåligt alternativ. Och vill jag lyssna på Dylan, vilket jag ofta vill, så gör jag det.

Hmm, det känns nästan som läge att leta upp  sista flaskan av Fennochios 04:a riserva och gräva fram Dylan-booten med den elektriska studioversionen av Desolation Row...

12 kommentarer:

Anonym sa...

Om man nu "tvunget" måste köpa en billig Nebbiolo så kan jag verkligen rekommendera Paolo Scavino, Langhe Nebbiolo 2011.

FamilyLarsson

Italienska viner sa...

Hmm, och dricker du bordeaux så är det bara first-growths som gäller? ;) Visst, jag förstår vad du menar och dricker också hellre Fenocchios Bussia!

/Patrik

Anonym sa...

Tack Ingvar för intressant inlägg med Dylan koppling.
exaktheten, precisionen, djupet och klarheten-
Gör att jag direkt tänker på BDs Time out of mind.

/The next Dylanolog?

Herren sa...

gJapp, lyssnade mycket på Elliott Murphy ett tag, men idag mest Dylan i denna genre. Point taken, spot on!
Saknar seriös nebba, länge sedan nu, slut i det franska skafferiet.

Ingvar Johansson sa...

@FamilyLarsson Inget ont med billig nebbiolo, tvärtom. Husvinet här är Erbalunas LN som handlas hos Cibi&Vini eller Emilie Vin

@IV Hade det skiljt 150 spänn mellan toppvinerna o bottenskrapet i bordeaux hade valet varit enkelt. Men dricker hellre bra, välgjord LN än barolo&barbaresco som designats för att klara minimikraven.

@The next Dylanolog Tack själv för kommentaren. Jag har länge ansett att det är på tok för lite Dylan i vinbloggosfären. Någon borde göra något åt den saken.
Time out of mind är kanske att gå lite väl långt i just detta fallet. Tänk snarare på Oh Mercy... För TOOM-vibbar så leta efter Roagna med lite mognad.

@Herren Elliott Murphy är underskattad (utom i Frankrike som ju verkar vara lite av ett reservat för underskattade artister) men han når liksom inte riktigt hela vägen. Bra men går att leva utan. Onekligen svårt att hitta ersättare för bra nebba.

Vinosapien sa...

upptäckte forbert med lp'n little stevie orbit...svårt att hitta ett svagt spår där...men:

http://www.youtube.com/watch?v=L5PFt7kKb-A och
http://www.youtube.com/watch?v=9DA0KH1zfqk men även
http://www.youtube.com/watch?v=2XBPvMhMCnI förtjänar överord.

sedan dess har forbert varit lite av en ständigt återkommande gäst på skivspelaren.

precis som fenocchio är en ständigt återkommande gäst i våra glas...

barolo/barbaresco ska leva upp till deras gemensamma varumärke. respektive hantverkares ansvar. om inte...nedklassa till ln!

Carlo sa...

Hej!

Bob Dylan sucks!....

Italienska viner sa...

Go Carlo!

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

@Carlo Det fattas en stavelse. Bob Dylan succeeds heter det.

@IV Som en illsasinnad hejaklacksledare...

@Vinosapien Kul, trevligt, bra hantverk, möjligen minnesvärt men aldrig omistligt

Anonym sa...

IV och Carlo, jag har stort förtroende för er vinkännedom. Ang Dylan får jag tyvärr säga,
"Don't criticize what you can't understand". Han känns f ö reborn, Things have changed.
/The next Dylanolog

Italienska viner sa...

I min värld är Terry Bozzio, kanske inte "The next..." utan snarare; "The one and only Dylan":

http://www.youtube.com/watch?v=jKE3ZLj7_V8

/Patrik

Anonym sa...

Patrik!
Notera att du ändå valde att använda Dylan epitetet.
"I think a poet is anybody who wouldn't call himself a poet"

Nåväl, nu ska jag gå över till något lika viktigt (eller kanske iallafall kan bli), kombinationen av Vin&Dylan är i övrigt oslagbar.

Tack Billigt Vin och IV för fantastiskt inspirerande bloggar! Har nästan blivit en daglig rutin att kolla era uppdateringar. Ert språk är även helt lysande, njutbar text.

Hoppas på att dyka upp lite mer i vinsammanhang framöver...

/Dylanologen