söndag 26 januari 2014

2008 Sumenjak Alter


När vi ändå är inne på temat oheliga allianser, vad sägs om en slovensk blandning av 20% chardonnay och  80% riesling ? Denna gång från en för mig helt ny producent, Sumenjak, som håller till i nordöstra delen av landet, en dryg mil från skidorten Maribor. Av den slovenskspråkiga hemsidan har jag lyckats utläsa att produktionen är ekologisk och men inte så mycket mer. Piu Rosso, som provade vinet härom månaden, berättar att man arbetar icke-interventionistiskt, jäser på öppna fat, lagrar på botti och låter bli att filtrera.

2008 Sumenjak Alter väcker verkligen min nyfikenhet men berättar samtidigt allt som behöver sägas. Vinet är djupt guldgult i färgen och bär spår av några dagars maceration. Doften är storslagen och rieslingaromerna är det som först ger sig till känna. Tunga pustar fotogen stiger ur glaset. Frukten är en blandning av äpplen och citrus som tillsammans med nötter och mineraler ger en väldigt tilltalande helhet. Mäktigt utan att vara tungt.

Smaken är följer aromerna väldigt väl. De friska syrorna kickar in direkt och tar kommandot. Munnen tas i besittning av en uppfriskande, rensande syrlighet med äpplen och citrus. I avslutningen dyker det upp lite anis och en nästan salt mineralitet och en lätt strävhet. Eftersmak som hänger kvar länge. Ett mycket personligt och intressant vin som borde säljas glasvis på varje naturvinsbar med självaktning.

Kostar 14 euro hos Orange Wines

Uppdatering 31/1 Drack sista skvätten ikväll efter nästan en vecka i öppen flaska. Minst lika bra men annorlunda.

1 kommentar:

Piu Rosso sa...

Ah ja, en virkelig herlig vin! Jeg kommer helt sikkert til at bestille mere af den. Der måtte en del googletranslate til for at hente info frem af deres side:)
Alt godt,
Niels