söndag 19 januari 2014

2004 Radikon Oslavje

Så sitter man där med ett fånigt leende på läpparna igen och en känsla av att ha varit med om något stort... Frågan är var man ska börja med en sådan här upplevelse och sällan har väl Wittgensteins tankar om att vi är fångar i språket känts så påtaglig i ett vinsammanhang. Jag tror jag provar med lite nykter saklighet.

2004 Oslavje är en blandning av 40% Chardonnay, 30% Pinot Grigio och 30% Sauvignon blanc. Pinot-druvorna får bara ett dygns skalkontakt. Sedan får den musten jäsa och macerera med chardonnay/sauvignon-blandningen i två till tre månader. Vinet lagras på botti i cirka tre år.

2004 Oslavje har en fin höstlövsfärgad nyans. Doften kan också ge lite sådana associationer med tydliga mognadstoner. Fortfarande vitalt men med ungdomen bakom sig. Balans, harmoni och pondus. Här finns en del rödvinsmarkörer i doften men också något helt eget. Exotiska kryddor, apelsinskal, gula stenfrukter, båda färska och torkade, och nötter. En doft det är lätt att förlora sig i.Smaken bjuder på samma perfekta balans. Stort djup, stor komplexitet, fortfarande friska syror och en riktigt lång avslutning med distinkta tanniner. En fantastisk vinupplevelse.


På Radikons hemsida står att läsa, skrivet i fet stil "Riccordiamo che questi vini vanno serviti alle stesse temperature dei vini rossi e non devono essere conservati in frigorifero" Alltså, Dessa viner ska serveras vid samma temperatur som röda viner och får inte förvaras i kylskåp. Den lilla slurken jag sparat till frukostgröten råkade hamna i kylskåpet över natten och vinet såg ut som oxiderad äppeljuice. Odrickbart, och en påminnelse om sommarens misshandel av 2000 Fuori dal Tempo Oslavje Riserva...

Vinet finns just nu att köpa hos den utmärkta tyska näthandlaren Orange Wines. Snabb service, billig frakt och rimliga priser. 2004 Radikon Oslavje kostar c a 20 euro för en halvlitersflaska.

Läs idigare skriverier om Radikon på Billigt Vin här

Läs Piu Rossis beskrivning av 2004 Oslavje här

2 kommentarer:

Piu Rosso sa...

Det er en helt vidunderlig vin ja! Og virkelig flot beskrivelse.
Alt godt,
Niels

Italienska viner sa...

Väcker verkligen intresse. Och kylskåpsteorin är jag varm och övertygad anhängare av - ostabiliserade viner verkar allt som oftast kajka ur i kylskåpsmiljön.

/Patrik