tisdag 21 januari 2014

2011 Roxanich Malvazija & 2012 Vinogradi Fon Malvazija

Jag fortsätter att arbeta mig igenom den stora lådan från Orange Wines som anlände i mellandagarna. Ikväll blev det en 2011 Malvazija från Roxanich, en producent från den kroatiska delen av Istrien. Vi har med andra ord att göra med en malvazija istriana från ursprungsområdet.
Roxanich är en synnerligen välrenommerad producent som gör några riktigt tunga långmacererade pjäser. Kvällens vin verkar vara ett instegsvin som fått mindre än en veckas skalkontakt.

Färgen är  guldgul och helt klar. Ren och rik doft med gröna äpplen, druvighet, honung och lite kryddtoner.  En riktigt fin malvazija doft. Smaken matchar nästan men inte riktigt. Vinet har en lite oljig struktur, generös druvig fruktighet och bra syror. Avslutningen ger en god bitterhet men här känns smaken lite gles och det blir ett lätt alkoholgenomslag. Trots invändningen ett litet fynd för 9.90 euro

Parallellt med detta vin kan jag inte låta bli att öppna 2012 Vinogradi Fon Malvazija som är betydligt mera lågmält och inte lika direkt men som utan minsta tvekan vinner i längden. Doften smyger sig på med kalkiga mineraler, äpplen och gula frukter. Smaken visar upp perfekt balans och ett lätt anslag. En smak som viskar snarare än ropar, väcker nyfikenhet och lust till ännu en klunk. Elegans och spänst. Ett vin som kräver lite uppmärksamhet och ger väldigt mycket tillbaka.8 kommentarer:

Janne sa...

Du lyckas verkligen göra en sugen på att beställa grejer från Orange Wines:)

Ingvar Johansson sa...

Det låter bra ! Orange Wine har ett väldigt bra sortiment, inte minst för den som vill skaffa sig en bild av vad orangea viner kan vara. Desvärre finns inga viner från Marko Fon. Där få man vända sig direkt till producenten.

Anonym sa...

Ingvar,
Dina beskrivningar får mig att associera till vin&Dylan kopplingen-

2011 Roxanich Malvazija
Can you please crawl out your window? Fast låter inte riktigt som den innehåller samma intensitet som BDs röst i den låten?

2012 Vinogradi Fon Malvazija
Meet me in the morning?

/Dylanologen

Italienska viner sa...

Hehe! "Intensitet" och "Bob Dylan" i samma mening? Karlen är ju ett veritabelt sömnpiller. Enda vinösa kopplingen jag kan sträcka mig till vore ett glas av Ricasolis Formulae preparerat med kloralhydrat. ;)

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Hmm, det verkar nästan som att Dylanologen tjuvkikat i facit och att IV vaknat på fel sida...

Italienska viner sa...

Jag bara skojar med er - finns inga så lättantändliga som Dylan-heads. Skulle möjligtvis varit Spice Girls-fansen på sin tid..?
Låter för övrigt som en date som vi får försöka realisera.

/Patrik

Anonym sa...

Kul Patrik!
För övrigt tycker jag att det är uppfriskande med våra olika tycken, då jag förstått från inside information, att du är en jazzman?
Dylan är ju inte precis den som ryggat för kritik:
http://www.youtube.com/results?search_query=dylan%2B%20play%20fucking%20loud&sm=3

/Dylanologen

Anonym sa...

Hm, det verkar som att Ingvar antingen motsätter sig vin&Dylan träffen eller så vill han inte att du (Patrik) ska komma ihåg vad du gått med på. Förslaget var att Patrik väljer vin, jag väljer Dylan och att Ingvar kombinerar ihop dem.
/Dylanologen-
Som även tycker om jazz...