onsdag 1 maj 2013

Tom Hyland's Beyond Barolo and Brunello

Jag hann nästan bara läsa titeln innan ett par distinkta tryck på tangentbordet gjort mig till ägare av Tom Hylands bok "Beyond Brunello and Barolo". Titeln på boken talade till mig på åtminstone två olika nivåer. Jag älskar titlar som innehåller "beyond" eller bortom. Tänk bara på "Beyond The Valley Of The Dolls", Astro Sounds From Bey"ond The Year 2000" Davey Grahams "Folk, Blues and Beyond" eller "Bortom New Public Management". Det är titlar som öppnar upp nya perspektiv, låter oss ana att det finns mer, fler nya världar att upptäcka. Titlar som väcker nyfikenhet, manar till öppenhet och motverkar inskränkthet. Ibland spännande, ibland skrämmande.

När det gäller Tom Hylands bok träffade titeln naturligtvis precis mitt-i-prick. Den som läser Billigt Vin med något slags regelbundenhet vet att det är precis det där landskapet bortom de vinösa allfarvägarna som jag allra helst vill resa i. Rätt snart upptäcker jag dock att titeln är något missvisande. Boken borde ha hetat "Brunello, Barolo and Beyond" för de etablerade storheterna får ganska mycket utrymme. Tom Hyland är journalist och bloggare med Italienska viner som sitt specialområde. Han har rest i och skrivit om landet i mer än ett decennium Det Tom Hyland har gjort är helt enkelt att gå igenom sina favoritviner region för region och skrivit ett längre eller kortare stycke om varje vin. Ibland får producenten en liten presentation. Han betar av Italien från nord till syd. Varje vintyp sorteras oftast för sig. Barolo, för sig, barbera för sig och dolcetto för sig osv. Toskana och Piemonte får föga överraskande mest utrymme medan Lazio, Emilia-Romagna, Kalabrien och Ligurien får nöja sig med vardera fyra sidor.

Det verkar som att Hyland har en rätt bred smak och han skriver om det han gillar. Här blandas modernister med traditionalister, det ursprungstypiska med det traditionella och det obskyra med det välkända.  Jag gillar det helt personliga och öppna förhållningssättet. Är det bra så är det bra liksom. Hyland skriver om relativt enkla och förhållandevis billiga viner med samma engagemang som han skriver om vinvärldens storheter. Att han inte låser in sig i något speciellt fack ökar ju också möjligheten att jag som läsare får möjlighet att göra nya upptäckter. Likaså är det intressant att notera vilka viner och producenter som inte kommit med. Man kan lugnt konstatera att även Hyland har mycket framför sig att upptäcka.

Jag saknar något som binder ihop innehållet och hade önskat mer om Hylands tankar om vin, om valen han gjort. Varför inte någon form av introduktion till varje område. Nu blir boken lite som en serie bloggposter samlade mellan två pärmar.  Det är definitivt inget man sträckläser. Likaså hade kontaktadresser till producenterna gjort boken mer användbar.


1 kommentar:

Anonym sa...

Hej,
ich hur många barolo producenter tar han upp .. och tar han upp nått från verona? Letar efter en mer djupgående Barolo bok. Kanske inte är denna dådå.