tisdag 30 april 2013

Rotdag: 2009 Zanovello Ca'Lustra Cabernet & 2009 Ronchi di Cialla Ribolla Nera

Jag bryr mig inte om vad det står i Maria Thuns såkalender. I lördags var det rotdag. Så mycket det kan bli. Trots sviterna av ett idogt provande av ekologiska och biodynamiska viner fram till småtimmarna var det tidig uppstigning och hårt kroppsarbete som gällde. En stor, gammal enebuske skulle avlägsnas från sommarstugetomten med rötter och allt. Efter ett sådant arbete vill man ha ett vin som levererar utan att kräva för mycket tillbaka. Och som levererar utan frökenfasoner även om det skulle råka vara rotdag.

2009 Zanovello Ca'Lustra Cabernet är ett vin jag hört mycket gott om från olika hålla men som jag aldrig blivit färdig att prova. Det kommer från Colli Euganei, strax söder om Padova och är gjort på huvudsakligen carmenere/cabernet franc med en liten del cabernet sauvignon. Vinet har lagrats 18 månader på använda 500-liters fat.
Vinet är tätt mörkrött i färgen. Doften är generös och inbjudande med mörka bär, stallighet, grafit och vulkaniska mineraler. Smaken bjuder på varm, söt bärfrukt, fina syror och snyggt inpackade tanniner. I avslutningen kommer en lätt ton av grön paprika.
Det här är gott, rejält, generöst och fullständigt okomplicerat men inte alls utan personlighet.  Vinet visar tydligt på Colli Euganeis vulkaniska jordmån och det lite varma klimatet. Precis vad jag önskade mig. Carlo Merolli säljer för osannolikt förmånliga 65 DKK.

2009 Ronchi di Cialla Ribolla Nera är ett av producentens instegsviner. Ribolla nera är en synonym till schioppettino som jag gissar att man använder sig av för att undvika sammanblandning med den dyrare tappningen. Här kommer druvorna från yngre stockar och lagringen sker, åtminstone delvis, på tank. Ren fin bärfrukt med björnbär och körsbär, en nypa svartpeppar och faktiskt finns här ett litet grönt stråk också.  Smaken är frisk och slank.  Bra frukt med mörka bär, inte lika generös som det föregående . Det här känns mer svalodlat. Bra syra och ganska mjuka tanniner.
Också ett vin som ger precis det jag vill ha en sådan här dag. Finns hos Cibi&Vini för 127 DKK. Nästan dubbelt så dyrt som det föregående men fortfarande väl värt sitt pris.

Visst är det skönt med viner som är så raka och så rätt och dessutom inte kostar skjortan.


3 kommentarer:

MH sa...

Testade och gillade RdC:s Rosso efter att ha läst om den här, men jag blev aldrig riktigt kvitt de reduktiva tonerna, trots den föreskrivna luftningen (och senare en natt i kylen).

Kräver ribolla neran också mycket luft?

Ingvar Johansson sa...

Jag upplevde inte några reduktiva toner alls. Det var pop'n'pour utan luftning. Följde flaskan under tre dagar och den tappade en del vitalitet dag tre. Har du provat något av de vita ?

MH sa...

Nej, tyvärr, för de låter spännande. Men de verkar dessvärre vara slut hos Cibi e vini för tillfället.