torsdag 9 maj 2013

Domaine Rouaud 2010 Rive Gauche & 2009 Têt Pourpre


Roussillon är relativt otrampad mark för min del men det lilla jag har provat har verkligen gett mersmak. Det verkar vara mycket spännande på gång i regionen, inte minst vad gäller naturviner. Domaine Rouaud är en relativt ny producent som drog igång verksamheten för cirka tio år sedan. Domänet drivs av äkta paret Jerome och Sophie Rouaud. De är självlärda vinmakare, har bedrivit ekologisk odling sedan starten. Man använder sig av naturlig jäst, svavlar minimalt och lagrar vinerna på betong eller välanvända ekfat.

2010 Rive Gauche är gjort på 80% syrah och 20% grenache. Druvorna kommer från 35-åriga stockar som växt på en blandning av grus, röd lera och gnejs.  20 dagars maceration och lagring i sex månader på betong. Direkt efter öppningen rätt märklig doft och en lätt sprits, problem som försvinner efter en timme på karaffen. Då möts man istället att en rättfram doft av mörka körsbär, kryddor och mineraler. Okomplicerat och trevligt. Smaken kör på i samma raka och okomplicerade still. Körsbär och kryddor, frisk syra och relativt mjuka tanniner. Ett rustikt, charmigt och väldigt, väldigt drickbart vin som passar Billigt Vins preferenser perfekt.

 I 2009 Têt Pourpre är blandningen 50% syrah och 50% carignan. 30 dagars maceration och lagring på två till tre år gamla 500-litersfat. Doften är betydligt mer komplex. Samma mörka körsbär men med mer djup. God kryddighet, lakrits, peppar och tydliga mineraler. Smaken är ganska fyllig och kraftfull. Charmerande körsbärs frukt, örtkryddor och lakrits i smaken. En del sötma från den unga frukten som balanseras med fin syra. Silkiga tanniner och lång god eftersmak. Gott nu men tål säkert att vänta på några år.

Det är inte utan att dessa smakprov väcker nyfikenheten på Domaine Rouauds övriga sortiment

Vinerna säljs genom Emilie Vin och kostar 90 resp. 120 DKK

Finare Vinare provade Domaine Rouauds 2005 Barbacane för några år sedan


2 kommentarer:

Finare Vinare sa...

Tack för rapporten, Ingvar!

Får nog bli en sväng förbi Emilie Vin i sommar...

En sak man slås av med Roussillon är att vinerna ofta är så pass friska i syran trots varmt klimat. Högt belägna vingårdar är grejen.

Ingvar Johansson sa...

Ole har ett intressant sortiment och verkar helt gå på vad han själv gillar. Helt klart värt ett besök. Jag har väldigt lite erfarenhet av Roussillon men de jag har är övervägande goda, mycket tack vare friskheten