söndag 24 februari 2013

Hemkörd filosofi

Den absolut märkligaste plattan - bland en massa andra verkligen udda plattor - jag stött på under min skivsamlarkarriär är The Shaggs "Philosphy Of The World" från 1960. Storyn bakom skivan är nästan lika märklig. The Shaggs bestod av tre systrar Wiggins, Dot, Betty och Helen, som beordrades att satsa på musiekn av deras despotiske pappa Austin Jr. Austins mamma hade nämligen av en spådam fått reda på att  Austin skulle gifta sig med en rödlätt blondin, bli änkling tidigt, få två söner i sitt andra äktenskap och att hans döttrar skulle nå framgångar i musikbranschen.

När döttrarna var i tonåren hade tre av spådomarna slagit in och Austin var övertygad om att även den fjärde skulle bli verklighet. Dot, Betty och Helen togs ur skolan mot deras vilja, försågs med musikalisk utrustning och utbildning. Det bokades tid i en studio och "Philosophy Of The World" spelades in. The Shaggs debutalbum liknar inget annat i musikhistorien. Plattan blev inte den framgång Austin räknat med. När han gick bort 1975 upplöstes The Shaggs men plattan fortsatte leva ett eget liv. Den kom att hyllas av bl a Kurt Cobain och Frank Zappa. NRBQ's legendariske trummis Terry Adams gjorde jämförelser med Ornette Coleman. "Philosophy Of The World återutgavs under tidigt 80-tal och The Shaggs andra LP "The Shaggs Own Thing" såg dagens ljus. 2001 släpptes en hyllningsplattan "Better Than The Beatles"Idag för man räkna med att betala uppemot 10.000 kr för ett ex av orginalutgåvan. Det har gjorts en musikal om the Shaggs och filmen är på väg. Man kan väl bara konstatera att även den fjärde spådomen på något sätt slagit in även om det tagit några år.Lyssna gärna på "My Pal Foot Foot" eller hela albumet.

Jag är väldigt glad över mina Shaggs-plattor och lyssnar faktiskt på dem ibland. Samtidigt kan jag inte låta bli att tänka på varför ingen sa åt Austin Jr att det här nog inte var någon riktigt bra idé. Kanske var han typen som inte lyssnade ?

Jag tänker rätt ofta på The Shaggs. Nu senast berodde det på en artikel jag läste i WoW News där Mikael Mölstad återger diverse pressreleaser. Den handlade om systembolagets satsning på hemleveranser. På något sätt så verkar idén lika döfödd som Austins satsning på döttrarnas musikkarriär. Av WoWs artikel framgår att efter tre månaders verksamhet är det 160 personer som användt sig av SB's service som kostar mellan 200 och 1.250 kr att använda sig av. Tydligen är det som handlas mest "rött vin i det dyrare segmentet" (+100 kr ?). Det som verkligen fick mig att bli både rörd och lite illa berörd var raderna om att "försöken granskas under lupp av alkoholforkare" och att dessa nu släppt en rapport där det konstateras att man "ser i dagsläget ingen ökning av den totala alkoholförsäljningen" samt att "Likaså verkar inte alkoholvanorna avvika från befolkningen i stort".

Hmm, här blir man ju lite fundersam. Är det så att befolkningen i stort dricker "rött vin i det dyrare segmentet"?. Det låter lite smått osannolikt i mina öron. Å andra sidan kan man ju tänka att allt hamnar "i det dyrare segmentet" med Systembolagets avgifter för hemkörningen. Just nu känns det ju som om man önskar att någon skulle säga till Magdalena Gerger att det här med hemkörning nog inte är någon lysande idé. Åtminstone inte för monopolet. Men kanske är jag helt fel ute. Kanske kommer Systembolagets satsning en dag att ses som ett visionärt projekt. Eller kanske vi kan betrakta hela spektaklet som god om än något bisarr underhållning

Inga kommentarer: