torsdag 21 februari 2013

2005 Giacomo Fenocchio Barolo Villero

Jag önskar att jag hade kunna inleda med ett lagom avspänt/nonchalant "det börjar bli dags att titta till Barolo nollfemmorna". Tyvärr förhåller det sig som så i min verklighet att redan ett snabbt ögonkast medför en minskning av det totala Barolo 05-saldot med tvåsiffriga procenttal.

Giacomo Fenocchio behöver ingen närmare presentation efter många, initierade och ingående skriverier på framförallt Italienska Viner. Vi kan gå direkt på väsentligheterna.  2005 Giacomo Fenocchio Barolo Villero är till en början rejält igenbommat. Efter ett par timmar på karaffen börjar det lätta på förlåten och då är det som att få en checklista på klassiska barolo-attribut med röda bär, nypon och målarpyts som de mest framträdande komponentenerna. Lite mer i bakgrunden finns svamp/undervegetation, julkryddor, läder, violer och tjära. Hela doftpaketet känns både rent och renande.

Drickupplevelsen bjuder på den där härliga, nästan paradoxala känslan av både lätthet och kraft som jag tycker kännetecknar riktigt bra barolo. Den fyller ut och skapar rymd, full av detaljer och nyanser men blir aldrig överbelastad eller tung. Även i smaken är det röda bär och nypon som först fångar uppmärksamheten. Det råder perfekt balans mellan frukt, syra och tanniner av finkornigt snitt. I avslutningen minglar lakrits, rönnbär och lite bittra kryddörter runt. Det här är precis så bra som jag hoppats. Enligt senaste prislistan finns det fortfarande flaskor kvar hos Winewise/Terroiristen för 285 DKK3 kommentarer:

Ingvar Johansson sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Morten Pedersen sa...

jeg har ikke fått smakt denne produsenten, men etter å ha lest bloggen din så er den nok verd et forsøk selv om årgang 2005 ikke er blant de beste i Piedmonte.

Ingvar Johansson sa...

Hej Morten ! Just nu är det 08:orna som säljs och det är en riktigt vass årgång.