tisdag 19 februari 2013

2008 Cecchi Albaruta Sagrantino di Montefalco


Vi har alla sett järtecknen. Påvens förtida avgång med påföljande blixtnedslag i Peterskyrkan. Meteroitnedlaget i Ural. I helgen gjorde Kronstam tre (t-r-e) systembolagskritiska uttalanden i DN Mat&Dryck och i samma tidnings nyhetsdel kör The Wine Company en helsidesannons. Man behöver inte vara Haruspex för att se varthän det barkar...

Jag sätter mig bekvämt tillrätta för att invänta monopolets fall och korkar upp en starkt rabatterad flaska från ett Danskt snabbköp. Albaruta är jätteproducenten Cecchis projekt i Umbrien och här gör man tre olika buteljeringar.  Jag gissar att en stor del av vinerna hamnar i Italienska (och danska) snabbköp.
Det är inte med några stora förväntningar jag närmar mig vinet. Snarare tänker jag att det är ännu ett av dessa impulsköp som verkade vara en bra idé i butiken men som inte känns fullt så övertygande vid hemkomsten.

Nåväl, 2008 Albaruta Sagrantino di Montefalco är tätt mörkrött i färgen. Rätt mastig doft med mörka körsbär, skogsbär och rejält med kryddiga fattoner. Bra balans och faten ärsom sagt tydligt närvarande men ändå som en del i helheten.  Det här känns som en sansat modern toskanare.

Inget fel på doften men smaken är helt klart ett snäpp bättre. Det här är ett kraftfullt och nästan burdust vin. Inte med sagrantino-mått mätt förstås. Rejäl bärfrukt, bra syror, ett distinkt tanninpaket och fatlagring som varken reulterat i kaffe eller vaniljkladd. Ett schysst rödtjut av gott italienskt snitt i den kraftfullare skolan. För 65 DKK är det här ett alldeles utmärkt köp. Finns hos danska Superbrugsen. Jag noterar att när det svenska monopolet sålde det lite enklare Albaruta Montefalco Rosso så var priset 159 SEK.

Det är ju sådana här prylar storproducenterna borde ägna sig åt att plocka fram. Vinvärldens motsvarigheter till Skoda. Rejäla grejer som tar en från A till B på ett någorlunda säkert och bekvämt sätt. Inget ballt varumärke att ha när man lägger nyckelringen på bardisken, inte det man går och dagdrömmer om men funktionellt. Och förnuftigt.


5 kommentarer:

Unknown sa...

Skoda-vin!! Tyckte ändå att vinet verkade bättre (fast Skoda tillverkas nu av Volkswagen om jag inte minns fel, biltillverkning är inte min gren. Trabi-vin hade varit värre. Jodå jag känner igen mig själv när man står i affären framför ett hav av viner. Detta fenomen har drabbat mig runt om i Europa men ibland hittas det "guld" som på Grand Kanaries. Vina Tondonia Reserva 2001 för ca 125-kr.Såg nu att den kostar 275 kr i beställningssortimentet....

Ingvar Johansson sa...

Min poäng är att det inte är något större fel på Skoda heller...egentligen

Unknown sa...

Bra vi skall inte snacka skit om Skoda.. Apropå ramla över vin, köpte 2 flaskor av ett vin från Öster-riket. Jodå en Grüner Veltiner från 1979, Kremser, Kellermeister Reserve, spätlese, för ca 130 kr på SB. Riktigt bra. Lurade alla "vinprovare". Alltid kul med "nyheter".

Italienska viner sa...

Jag tycker mig ha sett fler umbriska reportage i vinbloggosfären på sistone. Samarbetar ni månne?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Man hoppas ju på att få en piece of the action