lördag 26 januari 2013

2007 Grgich Hills Estate Zinfandel


-Nu är det Napa nästa sa Frankofilen och vem är jag att argumentera mot en sådan auktoritet. Enda haken är att Napa-hyllan i Billigt Vins källare gapar tom. Någonstans bakom  travar med lådor märkta Rosi, Bressan, Rinaldi, Mascarello och Radikon hittar jag efter mycket sökande en ensam och övergiven flaska märkt Napa Valley Zinfandel. Låter skumt. Den får det bli.

Ska man skaka loss och gå crazy är det lika bra att göra det ordentligt. Vi plockar fram chiligrytan redan tidigt på morgonen och låter ett långkok med bönor, högrev, paprika tomat och chili från Herr K's odlingar stå och puttra till efter lunch. Sedan värmer vi på lagom till kvällsmaten.

Vinet är matt rödbrunt i färgen. Doften ger för handen att det har några år på nacken. Frukten har taggat ner lite men har en del vitalitet kvar. Körsbär, jordgubbar och svarta vinbär tillsammans med fatkryddor och mognadstoner ger en helt ok sniff.

Smaken är fyllig och kraftfull med en fruktighet som gått ihop till en harmonisk, balsamisk helhet. Bra syra, lakrits och kryddor. En del jordiga mineraltoner i avslutningen. Förvånansvärt distinkta tanniner. Trots dessa funkar vinet finfint till den mustiga och välkryddade maten.

Nej, det här svarar inte upp till min, kanske vulgariserade,  bild av kalifornisk zinfandel. Ingen syltighet, inget alkoholgenomslag trots 14.9% alkohol och faktiskt väldigt drickbart.

Nu längtar jag efter något slankt, elegant och italienskt. Imorgon pizza och rödtjut. Hoppas det är ok, Frankofilen.

Fanns att köpa hos Emilie Vin för en ungefärligtvåhundring

5 kommentarer:

Frankofilen sa...

Ja, Zinfandel var knappast vad jag hade tänkt mig. Hur i hela friden kunde den här flaskan hamna i din källare? ;)

Här hemma snackar vi rätt slanka eleganta grejer i glasen. Från Sonoma Coast...

Ingvar Johansson sa...

Man tager vad man haver och när det gäller Napa var det inte mycket annat att välja på... Flaskan hamnade i min "källare" eftersom funderade över hur en zinfandel hamnat i Emelie vins sortiment.
Sonoma Coast ? Eric Sussman ?

Lessrof sa...

Det är med glädje vi noterat att blogginläggsfrekvensen har ökat betydligt i januari efter oroväckande varningssignaler i slutet av förra året. Inspirerande!

Ingvar Johansson sa...

Lessrof! Det var nyttigt med en inspirationsresa.

Frankofilen sa...

Ingvar - jovisst. 2011 County Line. God.