onsdag 9 januari 2013

2005 Peilissero Langhe Rosso Long Now


Jag vet inte hur många gånger jag stått med en flaska Pelissero Long Now i handen i någon dansk Superbestbutik. Vinet har funnits på tilbud för 100DKK så länge att det måste anses vara normalpriset. Ändå har jag alltid valt att stå över inköp p g a den förmodat generösa ekdosen. Vid dagens snabbvända inom Köpenhamn bestämde jag mig för att ge vinet chans och faktiskt bilda mig en egen uppfattning.

Long Now är en 50/50 blandning av barbera och nebbiolo som jästs separat på ståltank. Nebbiolon har macererats 10 - 12 dagar och barbera i 4 veckor. Separat lagring på barrique i 15 - 18 månader innan blandning och buteljering

Vinet är djupt mörkrött och nästan ogenomskinligt. Jag närmar mig vinet med viss skepsis och utan några större förväntningar. Hmm, vänta nu här, det här uppför sig inte alls i enighet med mina fördomar. Bittermandel och marsipan, fullmogna mörka körsbär, piptobak, läder, lakrits och järn. Mmm. Yppigt, lyxigt och faktiskt väldigt tilltalande. Här finns både djup och bredd. Faten är väl integrerade och frukten förförisk. Det är liksom svårt att värja sig. Och varför ens försöka. Enklare och roligare att bara kapitulera. Och dricka.

Smaken funkar på precis samma sätt som doften. Fullmogen, generös och slösande frukt. Saftig och läskande. Fin syra, finkorniga och väl inpackade tanniner. Ett vin med mycket fin balans som befinner sig i en ytterst charmerande fas.

Visst är det strömlinjeformat, polerat och lite inställsamt vilket ju ibland är precis det man behöver en onsdagskväll i januari. Ett verkligt fynd för 100 DKK.

3 kommentarer:

Italienska viner sa...

Sedär. Jag delar nog dina fördomar om det här vinet, men har inte kommit mig för att smaka.
2005 känns inte precis som den senast släppta årgången. Har det månne bunkat sig hos Gobi vin?

/Patrik

Ingvar Johansson sa...

Gobi har haft 05:an länge nu men jag tror de har andra årgångar också. Kanske ett restlager från producenten ? Jag ska se till att få hem en eller annan låda. Perefkt bjudvin eller när man vill bli struken medhårs.

Lessrof sa...

2007 var betydligt mer dominerat av rostade fat än 2005 som jag också tyckte var riktigt bra för stilen. 2009 faktiskt också mer balanserade fat. Perfekt i de syften Ingvar säger. På vingården kostade det 20€ och på systemet när det fanns i BS vill jag minnas att man tog en hundralapp till så visst måste det räknas som fyndpris på Superbest